IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Политика
10:34 | 23 април 2018
Обновен: 07:30 | 15 април 2024

Здравните министри от ЕС обсъждат достъпа до лекарства

В началото на заседанието вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов подчерта, че българското правителство дава приоритет на здравната политика като една от ключовите за демографски растеж

По материала работи: Слав Велев
Здравните министри от ЕС обсъждат достъпа до лекарства

Министрите на здравеопазването на държавите от Европейския съюз (ЕС) обсъждат здравословното хранене за децата и достъпа до лекарства на неформална среща в НДК.

 

В началото на заседанието вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов подчерта, че българското правителство дава приоритет на здравната политика като една от ключовите за демографски растеж.

 

Всяка икономика има нужда от здраво, работоспособно и добре образовано поколение, което е предпоставка за икономически растеж. Той на свой ред осигурява необходимите средства за здравеопазване, социална политика, образование и култура, допълни Симеонов.

 

Вицепремиерът изрази убедеността си, че само добре функционираща икономика може да осигури достатъчно инвестиции в публичните сектори и дългосрочна инвестиция в основния капитал на всяка нация - хората. "За нас е важно да гарантираме, че всички останали политики поставят акцент и върху здравето на хората", допълни Симеонов.

 

Приоритетите в сферата на здравеопазването по време на нашето председателство бяха дефинирани именно в този контекст. В общата демографска ситуация в Европа темата за здравословното хранене на децата като инвестиция в здраво поколение и здраво бъдеще на ЕС за нас е изключително важна, добави още вицепремиерът.

 

 Актуална е и темата за лекарствените политики и за нуждата от намиране на баланс между здравето и търговските интереси. По думите на Симеонов, нуждата от намиране на такъв баланс е, за да се осигури ефективна терапия на нуждаещите се, при това на разумна цена.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна