IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
17:14 | 17 май 2018
Обновен: 13:32 | 7 април 2024

Борисов: Единството ще спаси ЕС

Българският премиер определи като символична разходката на германския канцлер Ангела Меркел, британския премиер Тераза Мей и френския президент Еманюел Макрон по Моста на влюбените в София

По материала работи: Слав Велев
Снимка БГНЕС

Крайно време е всички в България да чуят и да разберат, че това е председателството на България и когато то е успешно, България е успешна, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер на днешната Среща на върха ЕС - Западни Балкани, предават БТА и БГНЕС.
 

Борисов благодари на всички лидери на ЕС, "които до един дойдоха", както и на "тримата големи" - председателите на основните европейски институции. Това е уважение не към мен, не към правителството, а към българския народ, каза премиерът.
 

"Имахме много добра и честна дискусия. Отдавна не съм слушал така без лицемерие, а толкова честно и от сърце да си говорят тези, които са „за“ и „против“ различните скорости на присъединяване на страните към ЕС. Толкова страхове и приказки, особено в западните медии“, заяви Борисов.
 

Премиерът отбеляза, че съвкупно БВП на Западните Балкани се изчислява на 96 млрд. евро, колкото БВП на Словакия. „Това ли плаши ЕС? Не е ли по-добре тези хора да са в преговори с ЕС или да ги оставим другите геостратегически играчи да дойдат и усилят и немалкото си в този момент влияние, което имат през мюсюлманите, православните християни. До края на юни пак ще имаме възможност да си говорим, но така или иначе много теми за размисъл сме си задали. Всички си тръгнаха с по едно на ум“, подчерта премиерът.
 

"За всички стана ясно, че с проблемите, които имаме с геостратегическите играчи, единственото спасение на ЕС е да бъдем единни и, както Ангела каза, един лист да не може да мине между нас. Силата на ЕС е в това. Щастлив съм колко споразумения лидерите на Западните балкани подписаха", каза още Борисов.
 

Според него разходката, която са направили германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Тераза Мей и френският президент Еманюел Макрон сутринта по Моста на влюбените е доста символична, както и снимката между Тачи и Вучич, както и добрата новина, която споделиха македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас, но те ще кажат първо пред тяхната общественост какво са решили, добави Борисов.

Коментари

Новини Варна