IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
16:53 | 17 май 2018
Обновен: 01:49 | 15 април 2024

Меркел благодари на България за форума в София

Тема на разговорите били важни въпроси за сътрудничеството, инфраструктурни проекти, иранското ядрено споразумение, търговията

По материала работи: Слав Велев
Снимка БГНЕС

Страните от Западните Балкани имат ясна перспектива за членство в Европейския съюз, каза днес германската канцлерка Ангела Меркел на пресконференция след срещата ЕС-Западни Балкани в София, предава БТА, цитирана от Дарик.
 

По думите й не е взето решение по въпроса за разширяване на ЕС, но роля в тази насока ще има срещата на върха на ЕС през юни.
 

Меркел определи форума в София като важна среща, на която са били проведени ползотворни разговори, и благодари на българското председателство за организирането й.
 

Тя каза, че са били обсъдени въпросите за сътрудничеството, инфраструктурни проекти, иранското ядрено споразумение, търговията.
 

ЕС потвърждава отново недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани. Това се посочва в приетата днес декларация на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София.
 

Ръководителите на ЕС и на неговите държави членки са постигнали съгласие по документа, към който са се присъединил и партньорите от Западните Балкани.
 

Въз основа на постигнатия досега напредък партньорите от Западните Балкани отново потвърждават ангажираността си с европейската перспектива като свой категоричен стратегически избор и с активизирането на своите усилия и взаимна подкрепа, се казва в декларацията.

Коментари

Новини Варна