IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
10:47 | 20 май 2018
Обновен: 08:08 | 7 април 2024

Българските очаквания от ЕС останаха висящи

Борисов пламенно защити Западните Балкани, но европейските лидери разбиха илюзиите му

По материала работи: Юлиян Атанасов
Българските очаквания от ЕС останаха висящи

Премиерът Бойко Борисов изтъкна като голям успех на срещата, че президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич (вторият отляво) и Хашим Тачи (първият вдясно) се снимаха заедно с европейските лидери.Премиерът Бойко Борисов поднесе извинения на българите заради транспортните ограничения в столицата покрай срещата на ЕС, но не съобщи за успехи по българския дневен ред в ЕС. Няма напредък нито по кандидатурата на България за Шенгенската зона, нито по желанието й да влезе в "чакалнята" на еврозоната, нито по спора за командированите работници и пакета "Мобилност".Въпреки това той се обърна към неназовани критици: "Крайно време е всички в България да чуят и да разберат, че това е председателството на България, и когато то е успешно, България е успешна". На съвместната пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер българският министър-председател благодари на всички лидери на ЕС, "които до един дойдоха". "Това е уважение не към мен, не към правителството, а към българския народ", каза той.

 

Френският президент Еманюел Макрон попари амбицията му за влизане на България в Европейския валутен механизъм 2 - (чакалнята) на еврозоната, като каза, че за целта държавата трябва да се присъедини и към Европейския банков съюз, което означава да постави банките си под прекия контрол на Европейската централна банка. Българското правителство обаче предпочита банковият съюз да не изпреварва, а да бъде следствие от присъединяването към еврозоната. За Шенгенската зона не бяха дадени никакви обещания, но България бе похвалена за охраната на външната граница на ЕС. Борисов наблегна, че успехите за България са външнополитически, и пламенно защити кандидатурите на шестте държави от Западните Балкани за членство в ЕС. Той посочи, че няма да бъдат в тежест на ЕС, защото общият им брутен вътрешен продукт е около 96 млрд. евро, което е равно на този на Словакия. По думите му усилията, които се полагат, са ЕС да приеме икономика колкото Словакия, с население по-малко от Румъния. Но Доналд Туск веднага репликира: "Съгласен съм с премиера Борисов, че трябва да оценим проблемите в цялост. Европа е достатъчно голяма и силна, за да приеме разширяване, но трябва да преценява и последиците. На Балканите проблемите на глава от населението са повече, отколкото в Германия. Затова трябва да внимаваме в обещанията".

 

Френският президент Еманюел Макрон също бе сдържан към даването на срокове за европейската перспектива на Западните Балкани, защото според него трябва да се държи сметка за изпълнението на критериите, за които те не са готови. Все пак обаче обърна внимание, че ако те не видят такава перспектива, ще се отвори терен за намеса на Русия и Турция. Германската канцлерка Ангела Меркел потвърди, че не е взето решение по въпроса за разширяване на ЕС, но роля в тази насока ще има срещата на върха на ЕС през юни. За да се запази инерцията от срещата в София по темата за Западните Балкани, лидерите се договориха подобна среща да има след две години в Хърватия.Като пряка полза за България от срещата на високо равнище Борисов изтъкна подписването на няколко споразумения, включително и за газова връзка между България и Сърбия. Той се надява до края на годината да бъде започнат интерконекторът с Гърция.

 

На разширената среща ЕС - Западни Балкани, в която се присъединиха държавни и правителствени ръководители на шестте държави от региона, бе приета Декларация от София, която очерта при какви условия те могат да се присъединят към ЕС. На първо място бе изтъкнат необходимият "съществен напредък в областта на принципите на правовата държава и на социално-икономическите реформи". За по-голяма яснота бе добавено, че става дума за борба с корупцията на високо равнище, организираната престъпност, трафика на хора, контрабандата на наркотици и оръжия. Не бе посочен никакъв евентуален срок за приемане на която и да е държава в ЕС. Отделно премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас преговаряха за името на на нашата западна съседка, като дадоха да се разбере, че са харесали един от вариантите, но отказаха да го обявят, докато не се консултират с институциите и опозиционните партии в своите страни.

segabg.com

 

Четете още: Българите зад граница - повече от тези в България

Коментари

Новини Варна