IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Политика
14:54 | 20 май 2018
Обновен: 04:15 | 22 февруари 2024

Каракачанов: Двойните стандарти на Запада са причината за недоверието на Балканите

В интерес на България е Македония да бъде член на НАТО и ЕС, каза вицепремиерът

По материала работи: Слав Велев
Каракачанов: Двойните стандарти на Запада са причината за недоверието на Балканите

Двойните стандарти на западноевропейските държави са причината за недоверието между балканските страни. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по БНР.„Проблемът е, че на Балканите има много двойни стандарти от страна на западноевропейските държави, които видяхме включително и на последната среща. Именно тези двойни стандарти са причината за това недоверие между отделните балкански държави, защото те бяха използвани блоково за интересите на една или друга, претендираща за влияние на Балканите, Велика сила“, посочи той.

 

„От тази гледна точка политиката на българското правителство да даде перспектива на Западните Балкани за членство в НАТО и ЕС е правилна политика, защото когато всички западнобалкански държави са в един и същи блок, те ще могат по-свободно да решават взаимоотношенията си помежду си, без да бъдат разменна монета“, добави вицепремиерът. Каракачанов коментира и спора за името на Македония. „България няма проблем с името на Македония, защото България е първата страна, която призна Република Македония", каза той."Ние нямаме комплекси за малоценност към името Македония, защото чисто в исторически план българите смятат това за част от нашата история. Този спор е доста измислен и се дължи не толкова на нещо друго, колкото на страховете, които все още съществуват в Атина, от това, че признаването на държава като Македония може да доведе до някакви претенции спрямо нея“.

 

„В Гърция е редно най-накрая да се поставят няколко въпроса и то основните са кои са проблемите на Балканите, кои са заплахите на Балканите и да не мерим със старите аршини в XXI век“, каза още той.Каракачанов подчерта, че е в интерес на България Македония да бъде член на НАТО и ЕС.Относно срещата на върха от 17 май Каракачанов каза, че това е външнополитически успех за България.

 

Министърът на отбраната коментира и въпросът за сигурността в ЕС и в частност България. Той отново подчерта важността от модернизацията на Българската армия и посочи, че с реализацията на проектите България ще бъде много по-надежден партньор на НАТО.„Крайно време е да спрем да мислим, че някой друг ще се грижи за нас, защото този друг се грижи винаги предимно за себе си и след това, ако остане и нещо не му противоречи на интересите, се сеща за нас. Затова ние трябва да реализираме проектите за модернизация на армията. До края на годината ще се опитаме, но всичко зависи от скоростта, с която парламентът ще приеме тези проекти, но до края на годината, началото на следващата, трябва да бъдат подписани и трите проекта, за да може да бъде реализирана модернизацията на нашата армия.“

investor.bg

 

Четете още: Зеленчуците поевтиняват, плодовете – поскъпват

Коментари

Новини Варна