IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
12:19 | 20 май 2018
Обновен: 08:08 | 7 април 2024

Политолог: Срещата на върха е успех за Борисов

България би извлякла конкретни стратегически ползи от стабилизацията на Балканите, твърди Петър Чолаков

По материала работи: Юлиян Атанасов
Политолог: Срещата на върха е успех за Борисов

Като сериозен успех за България определи срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани  политологът Петър Чолаков. Това е много голям успех за България, външнополитически успех и персонално успех за премиера Бойко Борисов. Така политологът Петър Чолаков коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани. Основен акцент на срещата бяха Западните Балкани. Политологът припомни, че въпросът за региона е поставен преди повече от 15 години, но до момента не се е състояла среща на такова равнище.

 

Важно разграничение, което той направи е, че срещата е насочена най-вече към задълбочаване на сътрудничеството, но не се цели задължително интегриране и присъединяване на страните към Европейския съюз. Като „отличници“ на Балканите той посочи Сърбия и Черна гора, а за парадоксален определи факта, че именно те поддържат най-тесни връзки с Русия. Според него точно тук е съсредоточен европейският интерес и чрез присъединяване на тези държави би намаляло руското влияние в Европа. Според Петър Чолаков България би извлякла конкретни стратегически ползи от стабилизацията на Балканите и има пряк интерес тези държави да се присъединят както към ЕС, така и към НАТО.

 

Политологът разграничи няколко основни акцента, които са били обсъдени по време на срещата. Един от тях е темата за провала на сделката с Иран и едностранното решение на САЩ да се оттегли от нея. Той определи сделката като ключова по отношение на сигурността, а също и в икономическо отношение.Като друга тема от изключителна важност политологът посочи протестите на транспортните фирми срещу инициативата, за която френският президент Макрон настоява. Тя би довела до големи финансови щети за малките и средни транспортни фирми, уточни той.

investor.bg

Четете още: Българите зад граница - повече от тези в България

Коментари

Новини Варна