IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
11:28 | 20 май 2018
Обновен: 15:13 | 15 април 2024

Зукърбърг скара Еврокомисията и Европарламента

Еврокомисарят по правосъдието се разгневи, че изслушването на шефа на "Фейсбук" ще е при закрити врати

По материала работи: Юлиян Атанасов
Зукърбърг скара Еврокомисията и Европарламента

Предстоящото изслушване на шефа на "Фейсбук" Марк Зукърбърг пред eвродепутатите при закрити врати създаде сериозно напрежение между Европарламента и Еврокомисията, съобщи електронното издание "Политико". Еврокомисарят по правосъдието и защитата на потребителите Вера Йоурова изрази задоволство от това, че ръководителят на "Фейсбук" ще дойде в Брюксел, но и остро негодува срещу ограничения достъп до изслушването на американеца. В социалната мрежа "Туитър" тя написа, че европейските потребители на "Фейсбук" имат право да знаят как данните са били използвани. Малко по-късно отговор на гневния пост на Йоурова даде лично председателят на ЕП Антонио Таяни: "Не е ваша работа да контролирате и критикувате Европейския парламент". Той поясни, че решението за изслушването на Марк Зукърбърг при закрити врати е на т.нар. председателски съвет на ЕП, в който участват председателите на парламентарните групи. Марк Зукърбърг ще отговаря следващата седмица на въпросите на депутатите от Комисията по граждански права и свободи в ЕП относно защитата на данните на потребителите на "Фейсбук" след разразилия се скандал със злоупотребата на данни от компанията "Кеймбридж Аналитика". Преди около месец той свидетелства и пред американския Конгрес по същата тема.

 

Междувременно в изслушване пред американския Сенат бившият служител на "Кеймбридж Аналитика" Кристофър Уайли, който разкри измамните схеми на фирмата, заяви , че при работата с руски граждани са били свързани и с местните служби за сигурност. Според него те са имали достъп до информацията, която компанията е събрала от потребители на "Фейсбук". Уайли също така добави, че работилият за "Кеймбридж Аналитика" Александър Коган е участвал в руски проекти в същата сфера. В. "Ню Йорк таймс" писа, че ФБР и американското правосъдно министерство разследват фирмата за криминални престъпления, но не е ясно дали това разследване е свързано с работата на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в американските президентски избори от 2016 г.

segabg.com

Четете още: Циментовата следа в тероризма: Френски пари спонсорирали ИД?

Коментари

Новини Варна