IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
10:34 | 21 май 2018
Обновен: 19:25 | 15 март 2024

Деца станаха европейски лидери за ден

Граждани и гости на столицата могат участват в организирани обиколки на НДК

По материала работи: Борис Проданов
Деца станаха европейски лидери за ден

Ден на отворените врати се провежда в сградата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

 

От рано сутринта граждани и гости на столицата могат участват в организирани обиколки на НДК, в рамките на които да разберат как протичат срещите от календара на първото Българско председателство и как работят институциите на ЕС.

 

Първите посетители бяха ученици от столичното 120 ОУ „Г. С. Раковски“, които бяха посрещнати лично от министъра на Българското председателство Лиляна Павлова.

„Идеята е да бъдем близко до гражданите. Буквално след Срещата на върха, в най-строго охраняваната сграда, тя да бъде отворена изцяло за хората. Те да влязат в сградата, да разгледат залите и да усетят атмосферата, за да се почувстват като делегати“, отбеляза тя.

 

За изненада на посетителите основната пленарна зала беше запазена в автентичната подредба от провелата с в края на миналата седмица Среща на върха ЕС – Западни Балкани. „Запазени са дори табелите – кой лидер къде е стоял. Всеки посетител ще има възможност да седне на мястото, което избере и да усети атмосферата“, коментира министър Палова.

 

Така малките посетители се оказаха „делегати“ на Българското председателство и имаха възможността да седнат в стола на европейските лидери като германския канцлер Ангела Меркел или френския президент Еманюел Макрон.„Интересът е голям.

 

Днес е и неучебен ден за всички, които не са на матура. Това беше една от причините да го изберем. Това е почти единствения ден в календара на председателството, в което няма много срещи“, обясни министърът на Българското председателство и отбеляза, че ученически групи от цялата страна вече са заяви участие в Деня на отворените врати.

Посетителите ще могат да се включат и в знаковите за всяко председателство "семейни снимки", които ще бъдат публикувани в галерия на сайта на Българското председателство. На финала на обиколката всеки посетител го очаква и подарък.

 

Пред журналисти министър Палова направи и равносметка на председателството до този момент. „Върви интензивно, динамично и успешно. Доказахме, че сме достоен партньор. Отстояваме националния интерес. Когато се налага сме балансьора, който помага за откриването на компромисното решение“, аргументира се тя.

 

БГНЕС

 

Коментари

Новини Варна