IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
14:59 | 22 май 2018
Обновен: 17:28 | 15 март 2024

В Русия чакат "с удоволствие" да приемат Бойко Борисов

Радев и Путин обсъдиха икономическото сътрудничество

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Президентство

След няколко дни Русия "ще има удоволствието да приеме премиера на България". Това заяви руският президент Владимир Путин на срещата си с българския държавен глава Румен Радев в резиденцията "Бочаров ручей" в Сочи.

 

Путин и Радев обсъдиха възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество, предаде ТАСС.

 

"Сега няма да се впускам във въпросите от икономически характер, ще отбележа само, че през миналата година наблюдавахме ръст на стокообмена, което не може да не ни радва – каза Путин в началото на срещата. - Но възможностите ни са много по-големи".

 

Радев поиска руски газ по... "Български поток" през Черно море

Той отбеляза, че тези дискусии ще продължат и след няколко дни, когато премиерът Бойко Борисов отиде на посещение в Русия.

 

Темата на посещението на Бойко Борисов в Русия по информация на bTV ще бъдат енергийните проекти. По неофициална информация визитата вероятно ще бъде на 29-30 май.

 

По-рано днес стана ясно, че българското министерство на енергетиката трябва да представи до края на юни на руската страна различни варианти за използване на произведеното руско оборудване за АЕЦ Белене, включително за рестартиране на проекта. Това се казва в документи за днешната среща на руския президент Владимир Путин с българския държавен глава Румен Радев.

 

"Целта на визитата ми е да възстановим политическия диалог на най-високо ниво след дългогодишно прекъсване, защото този диалог е важен за успешно сътрудничество във всички области от взаимен интерес", каза от своя страна президентът Румен Радев в началото на срещата си с руския президент.

 

Приветствайки Радев в Сочи, Путин припомни, че българският лидер е на визита в Русия във връзка със 140-годишнината от освобождението на България от османско иго. По думите му това е само едно от събитията от общата история.

 

"Но с това нещата не се ограничават, имаме много неща, които ни обединяват – подчерта руският президент. - Вдругиден ще отбележим Дните на славянската писменост".

 

Путин каза също така, че е информиран за посетените от Радев културни мероприятия в Москва и че през есента в България ще се състоят аналогични културни събития.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна