IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
11:31 | 22 май 2018
Обновен: 11:23 | 10 февруари 2024

Захариева защитава ЕС като най-големият донор на ООН

Тя призовава организацията на най-мощните икономики в света да отстоява търговски отношения, базирани на стриктните правила и практики в рамките на Световната търговска организация - СТО

По материала работи: Слав Велев
Захариева защитава ЕС като най-големият донор на ООН

"За да отговори успешно на глобалните кризи, заплахи и предизвикателства, международната общност трябва да разполага с ефикасна многостранна система, основана на универсалните ценности. Ако международните организации не преоткрият своята роля в този процес, други ще запълнят вакуума", обясни в срещата на външните министри от Г-20 вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя ръководи делегацията на ЕС в Буенос Айрес.

 

"Освен политическата подкрепа, която предоставяме на ООН, ЕС и неговите страни-членки са най-големият финансов донор в системата на ООН - ние внасяме 30,38% от бюджета на организацията и 33,17% от средствата за омиротворителни мисии. Държавите-членки на ЕС предоставят и близо половината от средствата за различните програми и фондове на ООН", коментира Захариева.

 

Тя призовава организацията на най-мощните икономики в света да отстоява търговски отношения, базирани на стриктните правила и практики в рамките на Световната търговска организация - СТО и да потвърди решителността, с която се противопоставя на протекционизма и нелоялните търговски практики.

 

Приоритет на ЕС е запазването на системата за решаване на спорове в рамките на СТО, подобряване на киберсигурността във финансовия сектор и насърчаване на хибридното финансиране на инфраструктурни проекти. Само по Европейския план за стратегически инвестиции - ЕПСИ вече са осигурени 284 милиарда евро от 2015 година от различни публични и частни източници.

 

"Подкрепяме ЕПСИ с неговите три аспекта - финансиране, подготвяне на проекти и структурни реформи. Това ще подпомогне за намаляване на пропастта в състоянието на инфраструктурата в различните страни", допълва Захариева. Според нея Г-20 трябва да интегрира в политиките си целите за устойчиво развитие на ООН. Захариева обяснява и колко е важно да се обърне внимание на промените в пазара на труда, като се осигурят политика за гарантиране на качествени работни места.

 

По време на дискусията външните министри обсъждат и реформата в ООН, инициирана от генералния секретар Антонио Гутериш, фокусирана върху поддържането на мира, подкрепа за устойчивото развитие и преструктуриране на вътрешната организация. ЕС подкрепя идеите на генералния секретар особено предложенията за децентрализиране на вземането на решения.

 

Групата на двайсетте - Г-20, е учредена през 1999 г. като формат за среща на финансовите министри и управителите на централните банки. Тя включва 19-те страни с най-големите икономики в света - Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, Южна Африка, Япония и Европейския съюз.

 

Членовете на Групата заедно представляват 85% от световния брутен национален продукт, генерират 75% от международната търговия и съставляват две трети от световното население.

 

news.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна