IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
15:31 | 24 май 2018
Обновен: 09:40 | 24 февруари 2024

На български език Юнкер благодари на България, че е дала кирилицата на света

Това написа в социалните мрежи председателят на Европейската комисия

По материала работи: Слав Велев
На български език Юнкер благодари на България, че е дала кирилицата на света

 

"Когато България зае полагащото ѝ се място в Европейския съюз, кирилицата също зае своето заслужено място в сърцето на Европа. Честит 24 май!"

 

Това написа в социалните мрежи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по случай 24 май - Денят на българската просвета, култура и славянската писменост.

 

Юнкер честити празника на български език. Той написа в "Twitter" следното:

 

"Кирилицата е част от българската история и идентичност, но и част от културното наследство, което България оставя на Европа и света. Историята на светите братя Кирил и Методий показа колко дълбоко са вкоренини европейските ценности в българската идентичност. Това е история за единство и равноправие. Славянският език е бил езикът на народа. Ето защо Кирил и Методий са му вдъхнали живот, като са написали азбука, с която обикновените хора да разбират какво се проповядва в черквата всеки ден. С присъединяване на България към европейското семейство, кирилицата също зае заслуженото ѝ място в сърцето на Европа."

 

news.bg

Коментари

Новини Варна