IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
15:06 | 25 май 2018
Обновен: 05:59 | 23 април 2024

Румен Петков: Името „Илинденска Македония“ е пряко посегателство върху нашата история

Това коментира на пресконференция във Варна председателят на Политическа партия “АБВ”

По материала работи: Пламен Янков
Румен Петков: Името „Илинденска Македония“ е пряко посегателство върху нашата история

Предложението за новото наименование на Македония може да се тълкува като отказ от теорията  за античните корени на западната ни съседка. Това коментира на пресконференция във Варна председателят на Политическа партия “АБВ” Румен Петков. По думите му, налаганото от премиера на западната ни съседка Зоран Заев “Илинденска Македония” е посегателство срещу българската история. Той разкритикува държавните институции у нас, че към момента не заемат позиция в дебата.

 

“Ако ние продължаваме да блестим с отсъствието си както от фразеологията на македонските политици така и от реалния дебат, това ще бъде за сметка на нашата история, на нашето национално самочувствие и на историческото самосъзнание, което сме градили повече от 1000 години.”, каза Румен Петков.

 

Според него името “Нова Македония“ ще е най- безконфликтно.  От партията вече са изпратили до мултидисциплинарната комисия по договора за добросъседство с Република Македония своята официална позиция.

 

НИНА РУСКОВА

Коментари

Новини Варна