IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
14:36 | 26 май 2018
Обновен: 13:57 | 11 април 2024

Йотова: НС да даде мандат на премиера за "Белене"

Рано е да се прогнозират руски инвестиции в проекта

По материала работи: Слав Велев
Йотова: НС да даде мандат на премиера за "Белене"

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че преди решението на Народното събрание за АЕЦ "Белене" не може да се прогнозира за евентуални руски инвестиции при рестарт на проекта. Йотова коментира това в отговор на журналистически въпрос дали след посещението на президента Румен Радев в Русия можем да очакваме руски инвестиции.

 

Йотова посочи, че има няколко условия, но най-важно е решението на парламента, защото премиерът не може да отиде в Русия без мандат. Ако отиде без мандат, това означава да се информира текущо какви са руските намерения, какъв е инвеститорският интерес, който вече е заявен пред българската държава и нищо повече, допълни вицепрезидентът.

 

Илияна Йотова уточни, че очаква първо дискусията на Народното събрание по решаването на въпроса за АЕЦ "Белене", както и ясен и категоричен мандат, тъй като по думите й информацията, която има, е, че Министерството на енергетиката е внесло три варианта за проекта, единият от който включва изграждането на централата с чужд инвеститор и без държавна гаранция. Ако НС се спре на този вариант, това означава, че такъв ще бъде мандатът на премиера, допълни Йотова, цитирана от БТА.

 

По думите на вицепрезидента едва след като бъде направена тази първа стъпка - решението на Народното събрание, премиерът може да отиде с делегация от съответните министри, а на масата на преговорите ще стане ясно има ли вариант с приемливи условия или не. Очаквам по-конкретни резултати, на този етап всичко е в сферата на предположенията, допълни Илияна Йотова.

 

Dnes.bg

 

 Четете още:  

Коментари

Новини Варна