IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
17:53 | 16 юни 2018
Обновен: 03:30 | 15 април 2024

ЕС дава "зелена светлина" за преговори на Македония до дни?

Захариева се надява, че на 11 юли страната ще е в НАТО

По материала работи: Слав Велев
Снимка: МВнР

Външният министър Екатерина Захариева обяви, че целта е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС, а на 11 юли да стане член на НАТО.

 

Коментарът си тя направи в Скопие, където присъства на официалното откриване на фестивала "One Love Tour 2018” .

 

 “Много се радвам, че днес съм тук и се възхищавам на този фестивал, защото хората на културата и изкуството отдавна са заедно и те дават пример на нас като политици какво трябва да правим. Този фестивал ще остане традиция и нашето министерство ще продължи да го подкрепя. Хората искат да бъдат заедно и да се обичат, да пеят заедно, да творят заедно, да се хранят заедно, да вървят заедно по европейското бъдеще. И това направи договорът, който подписахме“, каза тя.

Захариева обяви, че за България винаги е в края на месеца Македония най-накрая да започне преговори за членство в ЕС.

 

"Няма никакво време и съм убедена, че след подписването на договора между Македония и Гърция утре, на 26 юни, когато е съветът по общи въпроси, който аз председателствам, Македония ще получи „зелена светлина“, надява се тя.

 

Според нея България само ще спечели, ако на 26 юни Македония започне преговорите за членство.

 

"В противен случай рискуваме най-ранната следваща възможност да бъде в края на 2020 г. Не мисля, че македонският народ заслужава това“, каза още Захариева.

 

Тя коментира още, че името Северна Македония, за което се договориха премиерите на Гърция и Македония е приемливо за България, а важното е да няма териториални претенции.

 

"Договорът за добросъседство ще продължи да важи, няма да има никакви проблеми за тях. В договора между Гърция и Македония има текст, че той няма да бъде насочен към други държави, така че всичко е наред. Единственото, което искаме, е когато сте готови, да бъдем заедно в ЕС. Целта на нашето председателство беше да направим процеса по прием на Македония в ЕС необратим. Успяхме да деблокираме процес, който беше блокиран 15 г. Страните от Западните Балкани са в центъра на европейската външна политика – не го изпускайте този шанс“, каза Захариева, цитирана от "Фокус“.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна