IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
20:18 | 16 юни 2018
Обновен: 01:39 | 10 април 2024

Още €25 млн. си поиска германският военен министър

Без тях била застрашена съдбата на над 200 нови проекта

По материала работи: Слав Велев
Още €25 млн. си поиска германският военен министър

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен поиска за Бундесвера - въоръжените сили на страната, допълнителни средства: близо 15 милиарда евро до края на парламентарния мандат (до 2021 г.) и още 10 милиарда евро за следващата 2022 г. Това съобщиха в. "Билд" и БТА, като се позоват на поверителен документ на министерството.

 

Без допълнителни средства ще бъде застрашена съдбата на над 200 нови проекта в сферата на отбраната, се посочва в документа.

Перото за военни разходи обаче е на второ място в германския бюджет - за Бундесвера през текущата година са заложени 38,5 млрд. евро, а за следващата година са предвидени 41,5 млрд. евро,   предаде БТА.

 

Фон дер Лайен отдавна настоява за вдигане на отбранителния бюджет в средносрочна перспектива до 1,5 от БВП на страната. Според нея той трябва да достигне около 60 милиарда евро годишно.

 

В петък канцлерът Ангела Меркел заяви, че Германия все още планира да повиши разходите за отбрана така, че да достигнат 2 на сто от БВП, но реално погледнато, страната няма да постигне това в близките 10 години, отбелязва ТАСС.

 

На срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. лидерите на всички държави от Алианса се ангажираха до 10 години да вдигнат разходите си за отбрана до 2 на сто от БВП, напомня ТАСС.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна