IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
17:31 | 16 юни 2018
Обновен: 01:13 | 17 март 2024

Зоран Заев: Днес Балканите градят приятелство

Премиерът на Македония се срещна с вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева

По материала работи: Слав Велев
Зоран Заев: Днес Балканите градят приятелство

"Вярвам, че занапред Република Македония ще дава всички гаранции, нужни на България". Това заяви министър-председателят на Македония Зоран Заев, който се срещна с вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева. Двамата разговаряха в Струмица, където заедно гледаха постановката "Железният светилник" на театър "Българска армия".

 

"Радвам се, че в моя роден град можем да гледаме тази прекрасна постановка. Договорът (Договорът за добросъседство - бел. ред.) с България ни даде възможност това да се случи. И това не е всичко - от подписването му имаме ръст в икономиката, нови български инвеститори в страната. Този договор беше една от най-големите мотивации за реформите в Република Македония, та дори и за договора с Гърция", заяви Заев.

 

Според македонският премиер споразумението за ново име с Гърция може само да затвърди Договора за добросъседство с България. "В него има текстове, които зачитат съдържанието на другите ни договори", обясни Заев.

 

Той увери, че гражданите на Македония имат отношение на искрено приятелство спрямо гражданите на България.

 

"Ние политиците трябва да им служим, да отваряме път за това приятелство", категоричен е Заев.

 

 

От своя страна Захариева коментира, че приятелска България и цялото българско правителство стоят до Република Македония по европейския й път.

 

"Осем месеца след подписването на договора (Договора за добросъседство - бел. ред.) хората тук видяха, че той носи само позитиви и днес 70% от гражданите на вашата страна го подкрепят", каза още Захариева и допълни, че се надява на срещата на Европейския съвет на 29 юни да се вземе решението за започване на преговори за членство с Македония.

 

Заев посрещна думите на Захариева с радост и заяви, че също се надява това да се случи.

 

"Днес Балканите градят приятелство и съм щастлив, че живеем във време, когато нашите две страни създадоха подобни отношения", подчерта Заев.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна