IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
20:21 | 19 юни 2018
Обновен: 12:54 | 15 февруари 2024

Международни превозвачи готвят протест в Брюксел

Причината - обсъжданите нови регулации от пакетът "Мобилност“

По материала работи: Слав Велев
Международни превозвачи готвят протест в Брюксел

Съюзът на международните превозвачи заявява намерението си да протестира в Брюксел заедно с колеги от другите засегнати страни от Източна Европа от готвените нови регулации – пакетът "Мобилност“.
 

Причината за тяхната позиция е решението на евродепутатите от края на миналата седмица да откажат мандат на транспортната комисия на ЕП по текстове, които за първи път допуснаха компромис по отношение на българските искания.
 

Протестът в Брюксел ще е крайна мярка, каза пред БНР Ангел Траков, председател на Съюза на международните превозвачи. По думите му първо ще се върви по пътя на диалога.


“Ако продължаваме да търсим решение на проблема в процес на диалог и с подкрепата на държавата, на правителството, на всички властови нива трябва да се обединят българските политици и евродепутати, за да постигнем някакви резултати. Ако това не даде резултат, ще протестираме този път в Брюксел. Трябва да бъдем чути и трябва да се разбере, че сме притиснати до стената“, настоя той.
 

На всеки 3 седмици около 3000 български камиона ще отпадат от пазара, ако Европейският парламент одобри новия текст в т.нар. "Мобилен пакет", алармира и Мадлен Кавръкова, правен съветник на Съюза на превозвачите.
 

В края на миналата седмица евродепутатите отказаха мандат на транспортната комисия по текстовете, които за първи път допуснаха компромис по отношение на българските искания.
 

"Този текст се въвежда, за да може да се въведе допълнителен критерий за установяването на фирма в една държава, нещо, което от правна точка е абсурдно. Това е  правно положение изцяло в нарушение със свободата на предоставяне на услуги във вътрешния пазар. На практика какво ни се казва, че свободно услугите могат да се извършват две седмици, а на третата седмица следва да се върнеш и да натовариш или разтовариш на точно определено място", коментира тя.
 

Ако българските международни превозвачи не постигнат договореност по коментирания Мобилен пакет 1, те са готови на протест в Брюксел, за който ще търсят подкрепа и от другите държави от Централна и Източна Европа.

Коментари

Новини Варна