IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
11:14 | 19 юни 2018
Обновен: 08:34 | 30 април 2024

Захариева съжалява, че Великобритания напуска ЕС

До 2020 Обединеното Кралство ще изпълнява евроспоразуменията

По материала работи: Слав Велев
Захариева съжалява, че Великобритания напуска ЕС

Няма да има тотално прекъсване на отношенията между Великобритания и ЕС. Това заяви Ивайло Калфин по време на дискусия за Брекзит. В много сфери отношенията ще продължат.

 

Външният министър Екатерина Захариева сподели съжалението си, че Великобритания напуска ЕС. Ще бъде загуба, както за Великобритания, така и за ЕС, смята тя. Имаме съгласие, че ще имаме преходен период, отчете първият ни дипломат. В този период правата на европейските граждани ще бъдат запазени такива, каквито са.

 

До 2020 Обединеното Кралство ще изпълнява евроспоразуменията. Най-трудните неща се договарят накрая, изтъкна Захариева. Имало напредък, но все още ирландският въпрос не е решен. Споразумението за напускане по всички параграфи трябва да е готово през октомври.

 

Напускането на ЕС означава напускане на над 750 международни договори, по които ЕС е страна. Бизнесът във Великобритания имаш нужда от предвидимост. След като кралството напусне ЕС само един самолет дневно от и за Великобритания може да минава през нашето въздушно пространство.

 

 

Външният министър предупреди, че няма много време. Тя настоява да се запази безвизовият режим при пътуване. Иначе евролидерите искали близки търговски отношения с Великобритания. Много е важно сътрудничеството в образованието, изтъкна министър Захариева.

 

Тя призова да пазим европейския проект. Ние сме честен брокер, коментира външният министър. За това доказателство били поздравленията, които получаваме за европредседателството.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна