IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
12:28 | 20 юни 2018
Обновен: 18:19 | 27 февруари 2024

БСП внесе искане за вот на недоверие към кабинета

Мотивите са по темата "Сигурност"

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

БСП спази обещанието си и внесе вот на недоверие срещу правителството.

Всички ние страдаме от това  управление, то е опасно и вредно за България, отсече червената депутатка Елена Йончева, след като съпартийците й депозираха вота, подписан от 80 народни избраници.

 

Това е вторият вот, който внася опозиционната партия към кабинета "Борисов 3". Първият беше за ширещата се корупция в държавата и очаквано не успя да събори МС.

 

Този път БСП иска правителството да подаде оставка заради несправяне със ситуацията в сектор "Сигурност".

 

Конкретните аргументи, заради които левицата иска оставката на кабинета "Борисов 3", са бягството на затворниците от Централния софийски затвор, битовата престъпност в Угърчин, страхът на хората от престъпници в Ботевград, както и авиокатастрофата с военния хеликоптер.

 

"Мотивите си черпим от Конституцията, където пише, че Министерският съвет е длъжен да осигури обществения ред и националната сигурност, очевидно е за всеки, че това правителство не се справя със своето основно задължение и поради тази причина то е вредно за всеки български гражданин, то е опасно и трябва да си ходи", отсече Йончева.

 

Опозицията е категорична, че правителството и в частност МВР са се провалили напълно при осигуряването на националната сигурност.

 

"Дали сме десетки примери за това, но е очевидно за всеки, че доверието на хората в полицията е спаднало драстично и хората не вярват на МВР и заради това не съобщават за извършени престъпления, а битовата престъпност скача, увеличава се броят и на неразкритите убийства", продължи с критиките Йончева.

 

Според нея няма в света и правителството, което да не е в състояние да се справи с ало измамниците, а в България този вид престъпление отбелязва бум.

 

"Само за миналата година с 5 милиона лева са се увеличили сумите, които са дали ужилените хора", допълни тя.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна