Експерт: Спорът за името на Република Македония се решава под натиск
Публикувана: 20 Jun 2018 | 15:10

Спорът за името на Република Македония се решава под натиск заради промени в конфигурацията на силите на Балканите, заявиха експерти от Института за икономически и международни отношения. Според тях страните от Западните Балкани, без Сърбия, ще бъдат приети в НАТО, но присъединяването им към ЕС е под въпрос.

 

Спорът за името на Република Македония се решава именно сега заради геостратегическа необходимост, обясни Валентин Радомирски, изпълнителен директор на института: "Тя започна, грубо казано, след Крим, беше усилена със сближаването, което аз наричам ситуационен съюз между Русия и Турция, което промени конфигурацията и баланса на силите в Черноморско-каспийския театър на военно действията, така като го разглежда целия този район в Кремъл и във Вашингтон. Случаят с Македония и въобще Западните Балкани е само малка част от този геополитически пъзел. Беше оказан огромен натиск върху няколко държави да се реши проблемът с името и той се реши. Проведоха срочно няколко срещи във Виена, няколко други срещи и т.н. и гърците също се подадоха на този натиск. Във вътрешнополитически план може да предреши съдбата на правителството на Ципрас".

 

Според Радомирски страните от Западните Балкани, без Сърбия, ще бъдат приети в НАТО, но присъединяването им към ЕС е под въпрос. Заради проблемите в региона, които остават нерешени и заради неясното бъдеще на самия ЕС.

 

Според бившия заместник-външен министър Любомир Кючуков директор на Института за икономически и международни отношения, пред приемането на Република Македония в ЕС има и други пречки: "Република Македония и Албания вървят негласно в пакет, а има силни възражения в Европа от няколко страни, на първо място от Холандия и Франция срещу даването на начало на преговорите на тези две страни, на Албания преди всичко. Ако на Република Македония не бъде дадена дата за начало на преговорите в края на месеца на Европейския съвет и после не бъде потвърдено членството й в НАТО на 11 юли, това ще означава, че македонските власти ще имат огромни трудности да обяснят на собственото си население всички тези отстъпки и компромиси, които бяха направени".

 

Залогът с името надхвърля претенциите между Гърция и Република Македония. Заложена е стабилността на целия регион. Ако по някакъв начин договорът не бъде одобрен и името Северна Македония не бъде прието окончателно това ще означава дискредитация на преговорите като механизъм за решаване на този спор. Двете страни ще се върнат десетилетия назад в преговорите и няма да седнат отново на масата за преговарят, категоричен бе Любомир Кючуков.

 

dariknews.bg

Коментари ( 0 )