IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
10:52 | 20 юни 2018
Обновен: 20:53 | 14 април 2024

ЕС плаши Балканите с визи, ако не спрат мигрантите

Дания предлага лагер за нежелани чужденци в Албания

По материала работи: Слав Велев
ЕС плаши Балканите с визи, ако не спрат мигрантите

Европейската комисия привика вътрешните министри от Западните Балкани, за да настоява да затегнат граничния контрол и да спират нелегалната имиграция към ЕС.

 

"Напоследък наблюдаваме увеличаване на преминаванията през Босна, Албания и Черна гора. Макар числата все още да не са тревожни, трябва да поддържаме и засилим усилията, за да предотвратим влошаване на положението”, заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

 

Европейската служба за гранична и брегова охрана алармира през май за отварянето на нови маршрути за трафик на хора през Албания, Босна и Черна Гора, както и от Сърбия към Босна и от там към Хърватия.

 

Аврамопулс намекна, че ако балканските държави не затегнат контрола по границите си, могат да се лишат от право на безвизово пътуване в Шенген. ЕС въведе преди година защитен механизъм, който позволява връщането на визите при внезапно усилване на пътуванията и по оплакване от една или повече държави членки, че са обект на миграционен натиск.

 

"Партньорите трябва да управляват добре границите си, за да си гарантират безвизово пътуване с ЕС", каза Аврамопулос след срещата с балканските министри, на която бяха и МВР шефовете на България и Австрия, които тези дни си предават председателството в Съвета на ЕС.

 

Според Аврамопулос балканците обещали по-усърдно "да наблюдават, регистрират и да обменят информация за миграционните потоци помежду си", за да избегнат европейския гняв. Те се зарекли по-енергично да връщат мигрантите обратно в страните им и да охраняват по-усърдно границите си, както и да се борят с трафика на хора.

 

Еврокомисарят коментира и скорошната инициатива на Дания, която се подкрепя от Австрия и от Германия, за изграждане на миграционни лагери в Европа, но извън територията на ЕС, където желаещите мигранти да изчакват докато властите в съответната европейска държава се произнесат по молбата им за убежище.

 

Според съобщения в западната преса разговори за такъв лагер се водели вече с Тирана, която разчита да получи разрешение за започване на преговори за члество в ЕС в края на месеца.

 

Аврамопулос обаче беше скептичен, че идеята може да се реализира, защото "трудно си представям коя държава би искала да е домакин на такъв лагер".  Той добави, че въпросът не е бил обсъждат, тъй като няма формално предложение за създаването на подобни структури, но ако такова бъде внесено, то ще бъде разгледано от Европейската комисия.

 

Изграждането на миграционни лагери в Европа, но извън ЕС се възприема като една от възможните алтернативи на предложеното от Европейската комисия разселване с квоти в ЕС, срещу което се обявяват държавите от Вишеградската група. Друг вариант е връщането на спасените в Средиземно море мигранти в Либия и в Тунис, а не в Европа.

 

В лагерите в двете северноафрикански държави, те ще могат да кандидатстват за оставане в ЕС и да изчакат отговор, без да влизат в Европа. Тази идея беше предложена миналото лято от френския президент Еманюел Макрон, но отхвърлена тогава поради нестабилната ситуация в Либия.

 

Очаква се миграцията да бъде основна тема на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел идната седмица, след като опитите на българското председателство да намери решение на блокиралата реформа на Дъблинското споразумение за убежището, завършиха безславно.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

 

Коментари

Новини Варна