IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
09:18 | 21 юни 2018
Обновен: 13:06 | 25 април 2024

Борисов на извънредна среща за бежанците

Евролидерите обсъждат предложението му за затваряне на границите

По материала работи: Слав Велев
Борисов на извънредна среща за бежанците

Една от основните теми, която ще бъде разгледана на Европейския съвет, е именно реформата на Общата европейска система за убежище. Между страните обаче има тежко разделение как да се справят с проблема. Въпросът дори предизвика опасност от разцепление в управляващата коалиция в Германия. Според чужди издания неформалната среща е била договорена по време на разговорите в сряда между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Меркел получи ултиматум от Християнсоциалния съюз да намери решение на мигрантския въпрос на ниво ЕС и се очаква в неделя тя да представи пред колегите си компромисен вариант. Преди дни пък Борисов уточни, че ще предложи затваряне на всички външни граници на ЕС, строг контрол на ГКПП-тата и помощ за държавите на първа линия. Българското предложение има подкрепата на значителна част от държавите в ЕС, сред които и Франция, според които то представлява добра основа за предстоящите разговори в Европейския съвет, стана ясно след пресконференция на Юнкер и френския премиер Едуар Филип.

 

Според програмата за международните ангажименти на Борисов през следващите две седмици българският премиер ще обиколи 5 пъти Европа заради разнообразни ангажименти. След срещата за бежанците в Брюксел, в сряда Борисов трябва да е на българо-турската граница за откриването на разширението на газовата връзка с южната ни съседка. На следващия ден премиерът лети обратно за Брюксел за заседанието на Европейския съвет. В съботата след събитието той пътува за Австрия, където ще предаде символично председателството на Съвета на ЕС на австрийския си колега Себастиан Курц на церемония в Алпите. След това - на 3 юли, Борисов ще отчете свършеното през последните 6 месеца пред Европейския парламент в Страсбург. В програмата му следва среща на лидерите от т.нар. Варненска четворка - България, Румъния, Сърбия, Гърция, в Солун. Ден по-късно ще посети Сараево за церемонията по връчването на престижната европейска награда "Европейска личност на годината", но само за няколко часа, тъй като четвъртък вечерта трябва да посрещне в София премиера на Китай Ли Къцян. София ще бъде домакин на Седмата среща на върха на страните от Централна и Източна Европа и Китай 16+1. На съпътстващия бизнес форум пък се очаква присъствие на около 1000 бизнесмени от всички участващи страни. За провеждането на всички събития кабинетът отпусна вчера близо 160 хил.лв.

 

Отварят лагера в Пъстрогор

 

Транзитният бежански център в село Пътрогор ще продължи да функционира, но като център от отворен тип, тъй като в момента миграционният натиск е нисък. Структурата бе преустроена в затворен тип с евросредства заради многото търсещи закрила и от системното нарушаване на обществения ред от настанените в центрове от отворен тип. Кабинетът взе решението за промяната вчера с уточнение, че при необходимост ще бъде стартирана административната процедура по трансформирането му в затворен тип. На Държавната агенция за бежанците и МВР бе възложено да предприемат необходимите мерки за изменение и допълнение на грантовото споразумение.

 

monitor.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна