IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
16:05 | 21 юни 2018
Обновен: 14:10 | 19 март 2024

Сръбски и български президент в Западните покрайнини за първи път

Историческата визита ще стане факт утре, съобщиха президентите Румен Радев и Александър Вучич в Белград

По материала работи: Слав Велев
Сръбски и български президент в Западните покрайнини за първи път

Снимка: Президентство

За първи път сръбски и български президент ще посетят Западните покрайнини, за да разговарят за разрешаване на проблемите на българското национално малцинство в Сърбия. Историческата визита ще стане факт утре, съобщиха президентите Румен Радев и Александър Вучич в Белград.

 

Това е първото посещение на Румен Радев в Сърбия. Президентът е поискал от сръбския си колега Вучич заедно да посетят българите в западните покрайнини, за да могат да чуят и решат проблемите им, свързани с образование и достъп до здравеопазване.

 

Според Радев членството на Сърбия в Европейския съюз през 2025 г. е амбициозна, но постижима цел. Той подчерта, че историческото помирение, върху което беше изградена единна Европа, трябвало да бъде изградено и на Балканите.

 

Сръбският президент е категоричен, че източното отклонение на магистралата от коридор номер 10 до Калотина ще бъде завършена тази година и разстоянието София – Белград трябва да се изминава с кола за три часа. България изостава в своята част на магистралата София – Ниш, но процедурата трябва да приключи до 2022 г.

 

Това е и срокът за завършване на интерконектора със Сърбия, който да гарантира сигурност на енергийните доставки.

 

Радев и Вучич са обсъдили и проекта за общо управление на въздушното пространство с Румъния, което също е част от евроинтеграцията.

 

btvnovinite.bg

Новини Варна