IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
18:38 | 23 юни 2018
Обновен: 18:12 | 6 март 2024

Илияна Йотова: Липсата на реформи в Дъблин е опасна за България

Вицепрезидентът не очаква съществена промяна в европейската политика към мигрантите

По материала работи: Борис Проданов
Илияна Йотова: Липсата на реформи в Дъблин е опасна за България

"На срещата за миграцията в Брюксел, за реформите в ЕС и приемствеността между Българското и Австрийското председателство ще се търси „тежък компромис“ между държавите-членки, които са много разделени по темата за общите политики за миграция и убежища. Ще бъде направен опит да се търси „още по-тежък консенсус“. Това заяви за БНР вицепрезидентът Илияна Йотова и допълни, че е песимистично настроена, че на този етап такъв може да бъде намерен.

 

Вицепрезидентът не очаква съществена промяна в европейската политика към мигрантите.

 

„Темата е много тежка. Тя вече излиза извън рамките на междудържавните отношения в рамките на ЕС. Тя заплашва управляващата коалиция в една от най-големите страни в рамките на ЕС – в Германия, които винаги са били еталон за стабилност и на общи политики по темата за миграцията – тук пропукването е много дълбоко. Това, което избраха някои от европейските лидери, включително и Юнкер, е да направят тази тежка стъпка на два етапа. Аз гледам на утрешната среща като на подготвителна среща. Нямам конкретна информация, но съдейки от косвени изказвания, от подготовката на някои държави, смятам, че утре ще бъде търсено съгласието на страните от външните граници на ЕС, каквато е България и Италия, в присъствието на Германия, Франция, на Австрия. Аз правя прогноза, че ще бъде търсено съгласие в посока на това на този етап да няма промяна в Дъблинското споразумение“, каза тя.

 

Липсата на реформи в Дъблин означава много сериозна опасност за нашата страна, както и за всяка външна граница на ЕС, подчерта Йотова.

 

„Ако остане сега действащите текстове по Дъблинското споразумение, отново пред нас и всяка гранична държава в ЕС възниква опасността да се превърне в един санитарен пояс, защото оставането на Дъблинското споразумение означава отговорност на всички държави, на чиято територия за първи път стъпват мигранти и бежанци, означава възможност на други страни да връщат вече регистрирани бежанци и мигранти у нас“.

 

България трябва да защити своя интерес по отношение на миграционна криза, посочи Йотова: „Тя трябва да бъде не просто участник в разговорите за укрепването на границите и създаването на стабилна гранична полиция, тя трябва да бъде едно от главните действащи лица в този разговор“. 

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна