IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
12:09 | 23 юни 2018
Обновен: 05:53 | 21 април 2024

Никола Димитров: България върна Македония в дневния ред на Европа

Ексклузивно интервю с въшния министър на Република Македония

По материала работи: Слав Велев
Никола Димитров: България върна Македония в дневния ред на Европа

Република Северна Македония - това е името, за което, на историческо споразумение, се разбраха Атина и Скопие на брега на Преспанското езеро. Това решава 27-годишния спор между двете държави, който блокираше приемането на Република Македония в евросъюза и НАТО.

След подписването му външният министър на Република Македония Никола Димитров даде ексклузивно интервю за предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR по време на заключителната среща на парламентарните комисии по европейски въпроси на страните от евросъюза, която се състоя в София.

 

Какво каза Никола Димитров за споразумението с Гърция, за над 20-годишния спор за името, протестите и в Скопие, и в Атина? За отговорността на бившия премиер Никола Груевски, за процеса на антиквизация в страната и трябва ли той да приключи и каква е ролята на България - само за камерата на Bulgaria ON AIR говори въшният министър Никола Димитров.

 

 

"Убеден съм, че мнозинството и Република Македония, и Гърция ще застане зад решението. Не можем да си сменим географията - ние сме съседи, историята не можем да си сменим. Можем да променим само бъдещето си. Тук трябва да обединим усилия за едно единно европейско бъдеще и разбиране и уважение за другите", каза в предаването Никола Димитров.

 

По време на срещата, на която държавното ръководство на Македония трябваше да разговаря за договора за разрешаване на спора за името с Гърция. Президентът Георге Иванов напусна срещата със Зоран Заев и Никола Димитров след само две минути. Почувстваха ли се обидени премиера и външния министър от действията на държавния глава?

 

"Няма по-лесно решение на проблема от това, да го оставим. Но той ще си расте, ще пуска корени. Мисля, че е време този проблем да се реши", призова Никола Димитров.

 

Каква е ролята на България в историческото споразумение между Скопие и Атина?

 

"Дълго време бяхме в периферията на политическото внимание. България много помогна да се тръгне в посока решаване на проблемите", коментира в предаването Никола Димитров.

 

Какво още каза в ексклузивното си интервю външния министър, гледайте в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR в събота, 17:30 ч.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна