IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
17:41 | 10 юли 2018
Обновен: 00:55 | 2 март 2024

Борисов: Европейската перспектива на Западните Балкани сега е по-близо от всякога

Министър-председателят участва на пленарната сесия на инициативата „Берлински процес“ в Лондон

По материала работи: Деян Михайлов
Борисов: Европейската перспектива на Западните Балкани сега е по-близо от всякога

Вярвам, че европейската перспектива на Западните Балкани сега е по-близо от всякога. България положи огромни усилия за този приоритет - от подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство с Република Македония, множеството срещи, които проведохме с лидерите на шестте страни, през консенсуса между Атина и Скопие за името на държавата до последното заседание на Съвета на ЕС, което утвърди хоризонта за започване на предприсъединителни преговори с Република Македония и Албания. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на пленарната сесия на инициативата „Берлински процес“ в Лондон. Той благодари на британския премиер Тереза Мей за поканата и допълни, че това е признание за работата на България в региона. 

Българският министър-председател посочи, че свързаността и инвестициите в региона трябва да се разглеждат, освен като фактори за подобряване стандарта на живот на хората от Балканите, и като инструменти, които подпомагат сигурността и стабилността в региона. „Това са ключови елементи за сближаване, които създават условия за икономически растеж и добросъседски отношения“, допълни Борисов. Премиерът разгърна предимствата на транспортните коридори и подчерта, че финансирането и реализацията им ще донесат нови инвестиции и работни места.


 „Тясното сътрудничество между ЕС и Западни Балкани по темите за сигурността и миграцията е задължително. Европейската сигурност е неделима“, каза премиерът Борисов в контекста на предизвикателствата в сектора. Той посочи, че по време на своето Председателство България включи в дискусиите и представителите на страните от региона и призова диалогът с тях да продължи на политическо и експертно равнище. „Когато работим заедно за справяне с нелегалната миграция, организираната престъпност, тероризма и насилствения екстремизъм, можем да постигнем по-добри резултати. Обменът на информация и на мнения, както и увеличаването на капацитета са от ключово значение“ подчерта още премиерът Бойко Борисов.

Коментари

Новини Варна