На срещата на върха страните от НАТО ще се опитат да демонстрират единство
Лидерите ще се опитат и да успокоят президента Доналд Тръмп относно разходите за отбраната
Публикувана: 11 Jul 2018 | 11:06

На 11 и 12 юли в Брюксел ще се проведе срещата на върха на НАТО. На нея лидерите ще се опитат да демонстрират единство и воля да действат пред глобалните заплахи, в това число и от Русия, предаде ДПА.

 

Лидерите ще се опитат и да успокоят президента Доналд Тръмп относно разходите за отбраната сред неколкократните му критики за несправедливо разпределеното бреме върху плещите на съюзниците в алианса.

 

Срещата се провежда в момент, в който трансатлантическите партньори са разединени по редица въпроси. Сред тях е търговията и протекционисткият подход на Тръмп, довели до контрамерки от редица страни, в това число и от ЕС. Друг въпрос, по който има разединение, е Иран, след като Тръмп обяви през май, че САЩ се изтеглят от иранската сделка и връщат санкциите срещу Иран. Към споразумението привързаност заявиха останалите страни по него, които сега полагат усилия, за да намерят решение за компаниите, които искат да правят бизнес с Иран, въпреки връщането на американските санкции.

 

Трети повод за разногласия в трансатлантическите връзки са климатичните промени, след като Тръмп обяви, че страната му ще се изтегли от Парижкото споразумение за климата. Повод за разногласие е и Близкият изток. Тръмп предизвика международни протести, когато реши да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести американското посолство там, като скъса с дългогодишната американска политика, подкрепяна и от ООН, за това, че въпросът за израелската столица трябва да бъде уреден по време на преговори за мир.

 

ЕС разкритикува решението на Тръмп и се обяви отново за намиране на решение с две държави на израелско-палестинския конфликт.

 

Страните от НАТО ще демонстрират единство, като приемат няколко предварително подготвени мерки, в това число и инициатива за висока боеготовност, която ще позволи на алианса да мобилизира 30 сухопътни батальона, 30 въздушни ескадрили и 30 бойни плавателни съдове за 30 дни. Тези мерки са последните от предприетите през последните години стъпки за увеличаване на отбранителните способности на НАТО в отговор на възприеманата агресия от страна на Русия, след анексията на Крим и нейната подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна.

 

Алиансът ще обяви и нова обучителна мисия в Ирак и ще удължи финансирането за афганистанските сили за сигурност до 2024 г. като част от усилията за борба с тероризма.

 

По време на срещата се очаква Македония да получи покана за присъединяване към алианса след разрешаването на спора с Гърция за името.

 

dariknews.bg

Коментари ( 0 )