IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
16:44 | 13 юли 2018
Обновен: 14:32 | 17 април 2024

Лавров пред Лари Кинг: САЩ искат да спрат "Северен поток-2" по идеологически, а не по икономически причини

В интервюто Лавров засяга и водещото се в САЩ разследване за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори през 2016 г.

По материала работи: Слав Велев
Лавров пред Лари Кинг: САЩ искат да спрат "Северен поток-2" по идеологически, а не по икономически причини

Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза в интервю за известния американски журналист Лари Кинг, че позицията на САЩ по газопровода "Северен поток-2" има не икономически, а идеологически характер, предаде ТАСС.

 

 

 "Президентът Тръмп нарече Путин силен конкурент. Но когато говорим за конкуренция, аз винаги съм смятал, че свободният пазар предполага честна конкуренция. Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери каза, че "Северен поток-2" трябва да бъде спрян, а онези европейски страни, чиито компании участват в проекта, да бъдат подложени на санкции от САЩ, защото САЩ се конкурират с авторитарния газ от Русия. Това не е икономика, това не е конкуренция, това е чиста идеология", подчерта руският външен министър.

 

 

Интервюто на Лавров ще бъде излъчено довечера в полунощ българско време по руската телевизия Ар Ти (преди "Раша тудей"). За него предварително съобщи пред ТАСС говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

 

Лари Кинг е известен като забележителен майстор на интервюто. В продължение на 25 години той водеше своето токшоу, известно като Larry King Live, по американската телевизия Си Ен Ен. От 2012 г. той е водещ на своето шоу Larry King Now по руския тв канал Ар Ти Америка.

 

В интервюто Лавров засяга и водещото се в САЩ разследване за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори през 2016 г.

 

Според него докладът на американските спецслужби по въпроса не съдържа потвърждаващи факти за такова вмешателство. Той обръща внимание на факта, че този доклад е подписан от представители само на три спецслужби, докато обикновено при съставянето на доклад от името на цялата американска разузнавателна общност участват над 10 такива спецслужби.

 

 

"После аз прочетох и доклада на сенатската комисия на САЩ по разузнаването, в който се твърди, че Русия се е намесвала в хода на изборите, но в него не се посочва нито един факт", казва Лавров, отвръщайки на реплика на Кинг, че спецслужбите на САЩ единодушно са стигнали до извода за намеса на Русия в американските избори.

 

Руският външен министър отбелязва още, че политиката на Запада спрямо страната му се гради на формулировки като "твърде вероятно" и "няма друго правдоподобно обяснение". Той дава за пример разследването на отравянето на Скрипал баща и дъщеря в Солсбъри, в което според него "отново няма никаква прозрачност".

 

 

Лавров изразява безпокойство от плана на френските власти да създадат списък на медиите, заслужаващи доверие. Това според него е проява на цензура. "Още по-голямо безпокойство поражда фактът, че на ниво правителство и законодатели се предлага да се създаде списък на надеждни медийни ресурси и той да бъде препоръчан на националните регулатори на киберпространството... Ако това не е цензура, аз нищо не разбирам в този живот", посочва той.

 

Самият интервюиращ, Лари Кинг, официално заяви, че създателите на неговото токшоу по Ар Ти "никога не са се сблъсквали с каквато и да било цензура по този тв канал". "Ар Ти никога не се е намесвала в нашите работи, не ни е налагала никакви редакционни решения", подчерта той.

 

Руският президент Владимир Путин ще даде интервю по американската телевизия "Фокс нюз" след своята среща с американския си колега Доналд Тръмп в Хелзинки на 16 юли, предаде ТАСС.

 

То ще продължи половин час, като не са поставени никакви ограничения за темите, по които да се говори. Интервюто ще вземе кореспондентът на "Фокс нюз" Крис Уолъс.

 

БТА

 

Четете още:  

  

Коментари

Новини Варна