IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
19:35 | 16 юли 2018
Обновен: 15:34 | 1 март 2024

Депутатите подхващат фалшивите книжки заради Босия

Гладуващият дисидентът успя да постигне малка победа

По материала работи: Юлиян Атанасов
Депутатите подхващат фалшивите книжки заради Босия

Снимка: БТА

Шефката на Народното събрание Цвета Караянчева и министърът на вътрешните работи Валентин Радев разговаряха с Николай Колев-Босия в дома му в столицата. Известният дисидент обяви гладна стачка заради купуването на шофьорски книжки в средата на юни.След срещата Караянчева обяви,че му е предложила да се създаде анкетна комисия в парламента за транспортния бранш с негово участие.Предложението за създаването на комисията в сряда ще бъде гласувано и сигурно първото й заседание ще бъде в четвъртък, обясни тя.Караянчева призна, че го е помолила да прекрати стачката и да му бъде сложена система, но той е отказал и е посочил, че ще издържи до четвъртък.Лекарският екип го е прегледал, засега е в относително добро състояние.От 12 юни той протестира срещу фалшивите шофьорски книжки, които водят до много жертви и ранени по пътищата.

 

Гладната стачка на Колев е и срещу възстановяването на работа на уволнените за корупция служители на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", които са заподозрени, че продават шофьорски книжки. "След като г-н Колев и в събота, и днес не дойде, ние решихме с министър Радев да дойдем", обясни Караянчева. Тя предлага анкетната комисия да се занимае с установяване на фактите и обстоятелствата в транспортния сектор и в нея да бъдат излъчени по двама представители от всяка парламентарна група.Ще направим такава анкетна комисия, за да може да се успокои г-н Колев, коментира председателят на парламента. "Когато се касае за човешки живот, трябва да направим всичко възможно", категорична беше тя.

 

Относно другото искане на Колев, Караянчева коментира, че парламентът е законодателен орган, той е институция, избрана от над два милиона и половина български граждани, и няма как да бъде разпуснат по желание на когото и да е.Министърът на вътрешните работи Валентин Радев коментира, че Николай Колев-Босия има два сигнала до МВР, които са свързани с прекомерна сила и с периметъра за охрана на НС. Помолихме го да ни даде един месец, посочи Радев. Комисията ще изследва и ще му дадем резултати, добави той."Добрата новина е, че той се съгласи, ще дойде, дава ни шанс, дано цял месец ни даде и да остане жив, затова сме тук", коментира Радев.Съпругата му каза, че от два-три дни е на легло, сега обаче стана, говори с нас, каза вътрешният министър.По думите му Николай Колев-Босия е разговарял разумно, нямало някакви остри думи.

 

dnes.bg

 

Четете още: В Шарково се чудят има ли смисъл да гледат животни

 

Коментари

Новини Варна