Единодушно: Парламентът в Скопие с "Да" за НАТО
Македонците обаче са против членство в ЕС и Алианса с друго име
Публикувана: 19 Jul 2018 | 18:08

Македонският парламент прие днес със 76 гласа "за" и нито един против или въздържал се Декларация за подкрепа на процеса за членство на Република Македония в НАТО, предаде агенция МИА.

 

Депутатът от управляващата партия Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ Хари Локвенец заяви, че членството в НАТО носи сигурност и стабилност, но най-големите косвени ползи от него не са военни, а икономически.

 

Драган Данев от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ изтъкна, че неговата партия подкрепя декларацията, и добави, че членството в НАТО е не само придобивка, но и сериозна отговорност.

 

"Членството в НАТО не значи, че веднага от изток и от юг, от запад и от север ще се отворят кранчетата и в Македония ще потекат мед и мляко", каза Данев.

 

Анкета, която за сайта МКД проведе миналата семица агенция Маркет визион показа, че на въпроса "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с променено име" 52,1 процента са отговорили "не", а 47,9 процента са дали позитивен отговор, пише сайтът МКД, цитиран от БТА.

 

 

Настроенията на македонските граждани, измерени миналата седмица, показват, че 54,1 процента не подкрепят договора с Гърция за промяна на името на Република Македония, а 45,9 са за този договор.

 

Анкетата показва големи различия в становищата на албанци и македонци. Анкетираните албанци /25 процента от 1200 анкетирани/ смятат, че договорът с Гърция е добър - така са отговорили 94,7 процента. От тях 5,3 процента са отговорили, че не подкрепят договора с Гърция за промяна на името, а при македонците този процент е 74,5.

 

25,5 процента от анкетираните македонци смятат, че договорът с Гърция е добър.

 

За бойкот на референдума се обявяват 27,5 процента от анкетираните, а в допитването са отговорили, че ще участват 47,8 процента. Над 24 процента от анкетираните още не знаят дали ще участват или няма да участват в референдума. От македонците 41,9 процента са заявили, че ще участват в референдума, за бойкот са се обявили 35,8 процента, нямат мнение 22,2 процента. При албанците картината е по-различна - в референдума ще участват 61 процента, а за бойкот са 31,8 процента от албанските избиратели.

 

По отношение на конституционните промени, на въпрос дали вярвате, че Македония ще бъде приета в ЕС и НАТО, ако промени конституцията си и името, 44,6 от анкетираните са отговорили с "да ", а 43,1 се съмняват в това. 12,3 процента не знаят отговора на този въпрос.

 

Dnes.bg

 

 

Още от: Политика

Коментари ( 0 )