IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
20:29 | 20 юли 2018
Обновен: 07:45 | 7 април 2024

Президентът Първанов: Името Северна Македония крие "подводни камъни"!

"Македонската идея израсна от ствола на българското дърво"

По материала работи: Слав Велев
Президентът Първанов: Името Северна Македония крие "подводни камъни"!

Името Северна Македония крие много "подводни камъни". Това каза Георги Първанов, президент на България 2002 – 2012 г.,  на среща-дискусия "Илинден 2018 – исторически поуки и перспективи на отношенията в региона".

 

рещата се провежда в Благоевград и е посветена на отношенията между България и Македония.

 

"Не знам колко души по българските върхове са прочели договора, но трябва да се прочете много добре от българската дипломация и българските политици. В коментарите към него – и на Заев, и на Ципрас, става ясно, че Скопие се отказва от идеята за античното минало на тази държава", каза още той.

 

Първанов подчерта, че в гръко-македонския договор нещата са описани много детайлно.

 

"Да, няма да има летище "Александър Македонски". Да, няма да ги има другите исторически символи, но тогава идва логичното – в търсенето на своята идентичност младата Северномакедонска държава да акцентира неистово в Илинденските корени", подчерта Първанов.

 

Той добави, че няма човек, който да не е запознат с историята, който да не може да направи разлика между Илинден 1903 година и Илинден 1944 година, когато е антифашисткото събрание на Македония.

 

"Събранието от 1944 година взема решение за присъединяването на Република Македония като съставна и федеративна част на Югославия. Къде са идеите на илинденци от 1903 година и къде е това решение? Разликата е огромна", заяви той.

 

Той добави, че се е надявал Заев да изтръгне антибългарското жило на македонизма.

 

"И ако миналата година това не изглеждаше невъзможно, то сега го поставям под леко съмнение", добави Първанов.

 

По повод идеята на членството на Македония в НАТО и Европейският съюз, той заяви, че твърдо я подкрепя, но попита: "Защо ние да плащаме сметката".

 

"Докато Скопие не признае, че македонската идея и държава е израснала от ствола на голямото българско дърво, от ствола на българската нация, полемика винаги ще същуствува", допълни президентът.

 

Срещата се провежда в Благоевград и е посветена на отношенията между България и Македония.

 

Първанов обясни, че е имал честта да бъде президент в един период, който е бил много позитивен по отношение на българо-македонските отношения. Той отбеляза, че ако от Македония са готови да водят тази полемика и за в бъдеще – няма проблем, но няма да спечелят, защото аргументите са на наша страна, съобщи "Фокус".

 

Първанов припомни и факти от историята.

 

"Изследвам съм много този период и съм видял, че във вестниците дори през 1908 година, когато е имало свободен печат, вестниците и на Яне Сандански, и на Христо Чернопеев пишат на български език и за България. Българските чиновници са тези, които идват от София и подпомага преобразуването на четническото в легално движение. Ако трябва да върна лентата назад около Илинден 1903 година се срещат лидерите на ВМОРО и Върховния комитет, които си подават ръка. Това показва общобългарския характер на въстанието и на всички събития, които следват след това. Може би на някой му харесва да се отказва от историята, може би някой смята, че така е по-лесно, но аз не бих подкрепил такава политика", каза той.

 

"Смятам, че всичко това се случи под външен натиск и то не европейски. Самият факт, че Гърция си оправи финансовите въпроси почти окончателно, че предстои визита на премиера Ципрас отвъд океана, че подписването на договора бе предшествано от серия срещи с посланика до държавния секретар, идва да покаже, че това е факторът. След всичко, което се случи е ясно, че на Балканите има нов лидер", заяви Първанов.

 

 Dnes.bg

Коментари

Новини Варна