IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
11:51 | 23 юли 2018
Обновен: 20:05 | 16 март 2024

ЕК одобри българската програма по двойния стандарт при храните

Това заяви на пресконференция евродепутатът от Варна Емил Радев

По материала работи: Борис Проданов
ЕК одобри българската програма по двойния стандарт при храните

$Имаме поредна ефективна крачка за двойния стандарт с храните. Европейската комисия одобри предложения от България пилотен проект за справяне с двойния стандарт в храните и напитките. Вече ще има българска програма на стойност 1.3 млн. евро, която ще подпомага всички потребителски организации, които да се борят с двойните стандарти. Те вече ще могат и да водят потребителски искове."

 

Това заяви на пресконференция евродепутатът от Варна Емил Радев, който заедно с колегата му Андрей Новаков представиха напредъка по българското предложение.

 

„Радвам се, че решението дойде от нашата страна. Потребителските организации ще могат да ползват парите за информационни кампании, за тестове, за сътрудничество по сходни проекти със съседни страни. Очакваме събраните данни от реализацията на проектите да послужат за въвеждане на минимални стандарти в ЕС“, заяви Новаков.

 

Очаква се изготвянето на същинската законодателна рамка да започне от началото на 2019 година, а събирането на първите проекти - от края на следващата година.Двойните стандарти са огромен бич за ЕС. Ние ще направим всичко възможно да бъдат уеднаквени критериите при храните, особено в Източна Европа. Следващата стъпка е при козметиката, добави още Новаков.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна