IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
14:21 | 3 август 2018
Обновен: 03:09 | 17 април 2024

Путин и Ердоган заедно на Балканите

Скандалът с руските дипломати бе изместен от пожарите

По материала работи: Слав Велев
Путин и Ердоган заедно на Балканите

В гръцкото медийно и политическо пространство случаят с изгонените руски дипломати на пръв поглед изглежда като приключен, но по-скоро е заглушен от трагедията с пожарите през последната седмица. Това коментира Бойка Атанасова, български журналист в Атина, в предаването на Bloomberg TV Bulgaria "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

 

"Действително никой не разбра какво се случи, защото самото гръцко правителство след скандала не даде повече никаква информация. Единственото, което успяхме да научим, е че са депортирани двама руски дипломати и е забранено влизането в страната на още двама руски граждани, тъй като са развивали шпионска дейност на територията на Гърция, финансирали са солунски дружества и са се опитвали да подкупят гръцки военни и хора на църквата чрез Света гора, за да обърнат гръцкия народ срещу споразумението, подписано от премиерите Ципрас и Заев", каза Атанасова.

 

Тя разказа, че според гърците има видео документи, които доказват тази шпионска дейност, но всичко е приключило.Журналистът обясни, че от тогава досега няма никакъв друг отзвук по темата в гръцкото медийно и политическо пространство.

 

Гърците вярват, че стратегията за действие на Балканите между Путин и Ердоган напълно се припокриват и Турция в тандем с Русия се старае да обкръжи Гърция от север. Това ги притеснява и обяснява агресивността на тяхната реакция спрямо Русия, обясни още Атанасова.Тя допълни, че Гърция продължава в съответствие с дългогодишната си политика да желае едни по-добри отношения, сътрудничество с Русия и да насърчава приятелското между двата народа."Това може да стане само ако двете страни уважават взаимно суверенитета си", допълни тя.

 

Четете още: САЩ и Турция се разбраха да опитат да решат споровете си

 

Коментари

Новини Варна