IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
09:16 | 4 август 2018
Обновен: 15:10 | 10 април 2024

Производители: Зеленчуците – внос, къде са парите от ЕС?

Стопаните плашат с протести заради орязан бюджет

По материала работи: Борис Проданов
Производители: Зеленчуците – внос, къде са парите от ЕС?

Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция изпрати протестно писмо, с което иска спешна среща с ръководството на земеделското министерство и промяна в бюджета, определен за подпомагане на сектора.

 

Производителите предупреждават, че ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови на протестни действия, предаде БНР.

 

Схемата за обвързано подпомагане за оранжерийни зеленчуци е обсъждана в работна група, ръководена от заместник-министър Вергиния Кръстева.

 

"Тя ме уверяваше в тази работна група, че промени в бюджета за оранжерийното производство няма да има", казва Атанас Кунчев от Асоциацията. Когато виждат какво предложение България е изпратила до Европейската комисия, идва неприятната изненада, защото бюджетът бил орязан с милион и 200 хиляди.

 

Според производителите някой в Министерството по традиция не си е свършил добре работата. "Или небрежност, или умишлена манипулация", твърдят те.

 

Ако отрязаните милион и 200 хиляди лева не бъдат изплатени под друга форма, това ще доведе до свиване на българското производство:

 

"80% от плодовете и зеленчуците в България, които консумират българите, са внос. Какво може да стане? Ще станат 85%. Идеално. Парите, които дава Европа, не са в българско производство, а някъде другаде. Писна ни вече от схемаджийство в земеделието", казва изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители Атанас Кунчев.
 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна