IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
08:51 | 5 август 2018
Обновен: 14:38 | 8 февруари 2024

Атентат срещу президента на Венецуела, той вини Колумбия

Мадуро твърди, че е нападнат с безпилотни летателни апарати

По материала работи: Юлиян Атанасов
Атентат срещу президента на Венецуела, той вини Колумбия

Снимка: Reuters

Венецуелското правителство съобщи, че  е бил извършен опит за убийство на президента Николас Мадуро с натоварени с взрив безпилотни летателни апарати.Експлозиите по време на военен парад в Каракас бяха опит на САЩ и съюзниците им в региона да отстранят венецуелския президент Николас Мадуро, заяви боливийският му колега Ево Моралес, цитиран от ТАСС."Категорично осъждаме новия акт на агресия и страхливото нападение срещу братския президент Николас Мадуро и венецуелския народ. След провалилите се опити да го свалят по демократичен, военен и икономически път, империята (САЩ - бел. ТАСС) и нейните лакеи посегнаха на живота му", заяви Моралес в Туитър. Според него това показва отчаянието на империята, претърпяла поражение от храбрия народ на Венецуела.

 

Самият Мадуро обвини САЩ и Колумбия за покушението срещу него, заявявайки, че е бил нападнат с безпилотни летателни апарати, натоварени с експлозиви, отбелязва Ройтерс. Той добави, че е оцелял благодарение на Бог, народа и въоръжените сили на Венецуела и изрази увереност, че ще живее още много години."Няколко от планиралите покушението срещу мен живеят в САЩ", се казва в изявление на Мадуро, цитирано в Туитър от венецуелската социалистическа партия. Президентът обвини за атаката и своя колумбийски колега Хуан Мануел Сантос, отбелязва ТАСС.

 

Първоначално самият Мадуро помислил, че става дума за експлозия на фойерверки, разкри венецуелският държавен глава в обръщение към нацията. След втората експлозия обаче се задействали мерките за сигурност и охраната го извела."Президентът на Куба Мигел Диас-Канел и първият секретар на Централния комитет на кубинската комунистическа партия Раул Кастро категорично осъждат опита за покушение срещу президента Николас Мадуро", съобщи кубинското външно министерство в Туитър, добавяйки, че двамата кубински лидери "изразяват пълна солидарност и безгранична подкрепа за президента Мадуро, правителството и гражданско-военния съюз на боливарския народ".

 

Високопоставен източник в колумбийското президентство определи като неоснователни обвиненията на венецуелския президент Николас Мадуро, че колумбийският му колега Хуан Мануел Сантос е замесен в атентат срещу него, предадоха Франс прес и ДПА."Това е неоснователно. Президентът е концентриран върху кръщенето на внучката си Селесте, а не върху свалянето на чужди правителства", заяви източникът, пожелал анонимност. Той не съобщи дали президентът Сантос планира да отговори лично на обвиненията, допълва БТА.

 

Четете още: Стивън Сегал стана представител на руското МВнР

Коментари

Новини Варна