IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
18:51 | 6 август 2018
Обновен: 00:59 | 10 април 2024

Край на приятелството: Руският газ ще се окаже проблем за Германия

В Берлин са раздвоени за влиянието, което може да има изграждането на "Северен поток" 2 върху авторитета на Германия сред страните от ЕС

По материала работи: Юлиян Атанасов
Край на приятелството: Руският газ ще се окаже проблем за Германия

В продължение на десетилетия "Газопроводът на дружбата" доставя петрол от Русия към Европа, затопляйки германските домове дори и в най-мрачните дни на Студената война.Но новият газопровод, който ще минава по дъното на Балтийско море и ще доставя газ директно до Германия няма да има такъв „приятелски“ ефект, а по-скоро ще раздели страната от останалите ѝ съюзници в региона, причинявайки на канцлера Ангела Меркел сериозно главоболие, смята Ройтерс.

 

За американския президент Доналд Тръмп газопроводът „Северен поток" 2 е „ужасяващ“ и ще увеличи зависимостта на Германия от руската енергия. Украйна, която се бори срещу руските сепаратисти, се опасява, че проектът ще позволи на Москва да я отстрани от доходоносния и стратегически транзит на газ. Това се случва в трудно време за Меркел. На фона на проблемите в НАТО и търсещите икономическо развитие Китай и Русия, тя призна, че Германия трябва да поеме по-силна и водещ роля в европейската политика.„Световният ред е поставен в положение на силен натиск“, каза тя през миналия месец, като добави: „Това е предизвикателство за нас. Отговорността на Германия нараства и ние имаме още много работа“.

 

През април Меркел за първи път прие, че трябва да има „политически съображения“ около „Северен поток" 2 - проект, който доскоро се описваше като „търговски“.Повечето европейски държави искат Германия да направи повече, за да защити източните съседи, които са притеснени от руското влияние. Заобикаляйки Украйна, „Северен поток" 2 прави точно обратното.„Цената би била още по-голяма загуба на доверие от страна на Прибалтийските държави, Полша и Украйна“, каза Родерих Кийзеветер, съюзник на Меркел в парламентарната комисия по външните работи.

 

Много анализатори смятат, че ползите от новия газопровод не са особено големи. Друг газопровод вече свърза Русия с Германия по дъното на Балтийско море. Неговото разширение просто ще удвои капацитета на доставките, но бъдещото търсене е несигурно.От друга страна германската индустрия харесва всичко, което би могло да осигури по-евтина и по-достъпна енергия. Коалиционните партньори на социалдемократите на Меркел, основни лобисти в Германия, също подкрепят проекта.Този въпрос раздели политическата класа в Берлин.

investor.bg

Четете още: Грузия в НАТО? Може да означава страшен конфликт!

Коментари

Новини Варна