Нетаняху се готви за избори: Национална държава на евреите
В основата на протестното движение е друзкото малцинство
Публикувана: 6 Aug 2018 | 20:55

Снимка: Reuters

С предизвикалия съпротивата на малцинствата и на опозицията закон, определящ Израел като "национална държава на евреите", израелският премиер Бенямин Нетаняху съзнателно акцентира върху различията и целта е да подготви почвата за предстоящите избори, твърдят експерти.В събота в Тел Авив десетки хиляди души протестираха срещу приетия на 19 юли закон, който смятат за дискриминационен. Този протест обаче може да обслужи политическите интереси на премиера, който е начело на най-крайнодясното правителство на Израел, пише Франс прес.В основата на протестното движение е друзкото малцинство. То говори арабски и изповядва вяра, произлязла от хетеродоксалния ислям. Към него се присъединиха лидери на опозицията и бивши ръководители от службите за сигурност.Според друзкото и арабското малцинство (израелските араби са 17,5 процента от населението) законът ги превръща в граждани втора ръка.

 

Вчера обаче Нетаняху, лидерът на дясната партия "Ликуд", който общо 12 години е премиер, отново защити със зъби и нокти законодателния акт, който прокара с цел да сплоти електората си и да отстрани конкуренцията в десния политически спектър на предстоящите парламентарни избори, твърдят анализатори.Според тях премиерът добре владее тази политическа тактика. През 2015 г. той вече се заигра със страховете, предупреждавайки, че избирателите араби "масово ще гласуват".

 

Мандатът на сегашния парламент изтича в края на 2019 г., но според медиите от края на тази година нататък може да се очакват и предсрочни избори."Нетаняху иска отсега да подготви почвата за изборите", още преди да е започнала предизборната кампания, коментира за Франс прес журналистът от левия всекидневник "Аарец" и автор на "Биби: вълнуващата епоха и живот на Бенямин Нетаняху" Аншел Пфефер.

 

Един ''ужасен'' закон

 

Нетаняху днес е на власт благодарение на крехкото парламентарно мнозинство на коалицията от десни и крайнодесни партии.Според социологическите проучвания по-голямата част от израелските евреи подкрепят закона, но се питат каква ще бъде ролята му за бъдещето на демокрацията в страната.Израелските друзи (130 000 души, които живеят основно в Северен Израел), които минават през задължителната военна служба и стават членове на израелската армия и полиция, за разлика от израелските араби успяха да привлекат обществена подкрепа за исканията си.Новоприетият закон е част от основните закони на Израел, които играят ролята на конституция."Държавата Израел е националната държава на еврейския народ. Израел е еврейска и демократична държава", заяви Нетаняху и подчерта, че "индивидуалните права" вече са гарантирани от "многобройни закони".

 

Според Амир Фухс от мозъчния тръст "Институт за израелска демокрация" обаче това въобще не е вярно: основните закони определят страната като "еврейска и демократична", но в тях, с изключение на декларацията за независимост от 1948 г., не се споменава специално правото на равенство.

 

Сега на съдиите се пада да тълкуват новия закон, заявява Фухс, участвал като експерт в обсъждането на законовия текст. В съдилищата вече са депозирани голям брой жалби срещу закона.Според Амир Фухс Израел наистина е "националната държава на еврейския народ". Той обаче смята, че за малцинствата законът е опасен, защото не споменава равенството между гражданите. "Това е един ужасен закон, който променя дефиницията за Израел".

 

dnes.bg

 

Четете още: Усеща ли България новата "твърда ръка" на ЕС?

 

 

Коментари ( 0 )