Как ДС разобличава западни туристи с критики срещу социализма в НРБ
Органите не прощавали на никого
Публикувана: 12 Aug 2018 | 21:58

Държавна сигурност е била безкомпромисна към всеки чужденец, за когото е установявала, че се отнася критично към социалистическия строй в Народна република България, строен от БКП.

 

Това разкрива архивен документ на ДС, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго секретна справка относно: Провежданата идеологическа диверсия от граждани на капиталистически страни и противодействието на органите на ДС и е от 1966 г.

 

В него са описани конкретни примери, при които ДС се е намесвала при случаи на засечена критика от страна на чужденци.

 

Така например английски журналист, който е посетил страната и е публикувай в Англия статии с „превратно съдържание икономическия и политически живот в НРБ” е разобличен с „подходяща” статия във вестник „Отечествен фронт”.

 

Холандски гражданин, който разпространявал слухове за държавните и партийни ръководители на ГДР и поощрявал гражданин от Източна Германия да избяга, е бил задържан, разобличен и изгонен от страната.

 

На австрийски гражданин, който след няколко посещения в България, е публикувал „гнусни статии против политиката на НРБ и СССР”, му е наложена забрана да влиза в страната.

 

Други западноевропейски граждани от ФРГ, Франция, Швейцария и други страни пък са изгонени, защото са пропагандирали западния начин на живот, а това според ДС било идеологическа диверсия.

 

факти.бг

Коментари ( 0 )