IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
12:46 | 12 август 2018
Обновен: 07:39 | 7 април 2024

Румен Радев: Властта действа мудно и нерационално за модернизацията на армията

Президентът гостува във Варна за тържествата послучай 139-ата годишнина на ВМС

По материала работи: Борис Проданов
Снимка Канал 3

За модернизацията на флота и изобщо на въоръжените сили на страната властта действа все още мудно и нерационално, каза днес във Варна президентът Румен Радев, който участва в тържествата послучай 139-а годишнина на Военноморските сили. По думите му, ако и тази година се повтори сценарият от миналата - гръмки обещания, заделяне на средства и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че всъщност модернизацията е предлог да се осигурява бюджет, който да се трансформира в излишък.

 

За изявлението на Зоран Заев за Илинденското въстание Радев посочи, че той не е чул извинение от македонския премиер. Написаното в социалните мрежи не е извинение, каза президентът. Той допълни, че за него е необяснимо, че българското правителство не реагира по тази тема както трябва. По думите на държавния глава е недопустимо и неприемливо евро-атлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет. Не може дългосрочните интереси на страната ни да стават жертва на мимолетен политически пиар, посочи Радев. И допълни, че очаква от българското правителство ясно заложени параметри на нашите отношения с Македония. Имаме всички основания за допълнителен анекс към договора за добросъседство, и за включване на клаузи от него в преговорния процес на Македония за членство в ЕС, посочи държавният глава.

 

Тече кампания, която нагло се опитва да пришие Димитър Желязков - Митьо Очите на служебното правителство, каза още Радев. Той припомни, че този човек е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта. Тези, които са сключили договорите с Желязков, са назначените от ГЕРБ чиновници в митницата, които служебното правителство остави непокътнати, каза президентът. Той посочи че, за да бъде подписано някакво споразумение, има процедури и срокове, за които е необходимо време, което също показва, че договорите с Желязков са планирани и подписвани от чиновници, назначени от втория кабинет Борисов. "Надигна се вой, че служебното правителство освобождава високопоставени чиновници в някои ведомства, а сега излиза, че единственият грях на този кабинет е, че е оставил всички останали. Изводът е ясен - следващия път всички вън", посочи държавният глава.

 

БТА

Коментари

Новини Варна