IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
18:07 | 12 август 2018
Обновен: 17:26 | 25 април 2024

В.Горанов: Не приемам атака срещу българската държавна администрация

Отговорът е по повод днешното изказване на президента Радев по отношение на обществената поръчка на Агенция „Митници“

По материала работи: Слав Велев
В.Горанов: Не приемам атака срещу българската държавна администрация

„Не приемам атака срещу българската държавна администрация“, каза пред журналисти във Варна министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на днешното изказване на президента Румен Радев по отношение на обществената поръчка на Агенция „Митници“, спечелена от фирма, свързана с Димитър Желязков. „Поводът за днешната реакция е изказването на президента Румен Радев във връзка с една прословута обществена поръчка и фактите около нея. Тя е обявена от митница Бургас през март 2016. Приключва  през февруари 2017 г. Цитираната напоследък фирма печели 3 от обособените позиции, свързани с охраната на две почивни бази и едно митническо бюро в Ямбол на обща стойност  2 520 лв. за 2 години. Не намирам мотивите за толкова остра реакция на държавния глава. Това, заради което държа да взема отношение по въпроса“ отбеляза Горанов.

 

По негови думи през последните повече от 25 години в Министерството на финансите са  назначавани и са работили само експерти. „Ако позицията на президента е да атакува политически ГЕРБ, това си е негово право на политик и държавен глава. Не приемем да бъдат атакувани тези експерти. През всичките години на прехода те са гарантирали финансовата стабилност на държавата. Искам да заявя, че хората, които са подписали обществената поръчка от агенция „Митници“ са на работа там от повече от 20 години. Обществената поръчка е подписана действително когато е работило служебно правителство. Аз обаче не приемам атака срещу българската държавна администрация. Началникът на отдела за обществени поръчки  в агенция „Митници“ е сестра на  висш политик от БСП. Моето недоволство е от това, че се атакуват институциите. Те работят добре и не може да се гради здрава държава с противопоставяне на държавен глава на държавната администрация“ каза още министърът.

 

„Ние сме първото правителство, което задели ресурс от милиарди за модернизацията на българската армия. Приходната администрация носи милиарди в българския бюджет. Позиция от типа: „Дайте ми за малко изпълнителната власт и аз ще изчистя всички чиновници“ не отива на политическата конструкция в нашата страна, в частност и на държавния глава. Не приемам заплахи към българската администрация от никого“ – допълни Горанов.

 

По отношение на изявлението на Зоран Заев за Илинденското въстание и реакцията на президента Радев, министър Горанов коментира: „Правителството влезе веднага в контакт с премиера на Македония и аз считам, че неговата позиция е изключително балансирана. Той казва, че съжалява и, че е допуснал грешка в изказването си, но и коментира големия принос от страна на България за стабилността на Балканите и проевропейската и проатлантическа ориентация на Македония“ – отбеляза още финансовия министър.

Елена Кирова

Ели Маринова

 

 

Р. Радев: Недопустимо е евро-атлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история

Военни моряци обезвредиха „вражески“ кораб пред погледа на президента Радев

Чадър от властта държи Митьо Очите в криминалните хроники от години

 

Коментари

Новини Варна