Радев иска Заев да се извини! Заев казва: Оставям суетата настрана!
Македонският премиер правел всичко за приятелството с България
Публикувана: 14 Aug 2018 | 15:18

Радев иска Заев да се извини! Заев казва: "Оставям суетата настрана". Под това заглавие в. "Вечер" помества коментари на изявлението на българския президент Румен Радев, който настоя македонският премиер Зоран Заев да се извини за твърдението си, че Илинденското въстание е македонско.

 

Вчера македонският премиер отговори, че "оставя суетата настрана" и че приятелството с България трябва да се пази и надгражда.

 

Вестникът посочва, че думите на Радев и отговорът на Заев са предизвикали "лавина от реакции". В един от коментарите във Facebook се казва, че с нивото, на което е паднал, Заев само вреди на Македония и заради това "целите Балкани й се смеят".

 

"Лошото във всичко това е, че хората в България те приемат като премиер на Република Македония и ми се струва, че чрез теб си правят майтап с всички нас", пише в поста.

 

Вестникът допълва, че вчера на въпрос дали смята изявлението на Радев за заплаха за евроатлантическата интеграция на Република Македония, Заев каза, че прави всичко, за да изгради искрено приятелство с България.

 

"България е партньор на Македония, тя показа това няколко пъти и не е редно да забравяме това", каза Заев.

 

В. "Нова Македония" пише, че в отговора на изявлението на Радев Заев е подчертал, че договорът за добросъседство с България е потвърдил добрите отношения между страните и тяхното приятелство. Заев апелирал всички заедно да оставим политическите интереси и голия популизъм. На въпрос дали двете страни окончателно ще решат чие е Илинденското въстание, Заев подчерта, че то е част "от нашата обща история".

 

В. "Слободен печат", цитиран от БТА, прави ретроспекция на "политическите престрелки" след интервюто на Заев за Първа телевизия, в което каза, че Илинденското въстание е македонско. Коментирайки размяната на реплики, бившият македонски външен министър Денко Малески казва, че Република Македония има един и същи проблем както с гръцкия, така и с българския национализъм. Той обяснява, че общият знаменател е твърдението, че историята е спряла там, където нещо е било тяхно.

 

"Гръцката страна говори за собственост върху термина Македония от 4 в. пр.н.е., като че ли нищо друго не се е случвало на тази територия. България пък гледа на Македония по същата логика, като че ли нищо не се е случило тук през последните 120 години", казва Малески. Всяка страна защитава своите интереси, като България поставя акцента върху миналото, а македонският национален интерес е да постави акцент върху настоящето, което на практика започва от 20 век с нуждата да се формира собствена нация, посочва бившият министър, като призовава на помощ младите историци с модерна политическа мисъл.

 

Dnes.bg

 

Коментари ( 0 )