Доклад на Пентагона: Китай вероятно се готви за бомбардировка на обекти на САЩ
Оценката беше направена на фона на засилено напрежение между двете страни поради разногласия за търговията
Публикувана: 17 Aug 2018 | 8:29

През последните години китайската армия е увеличила операциите на бомбардировачите си и вероятно тренира за нанасяне на удари срещу САЩ и техни съюзници, се казва в годишен доклад на Пентагона, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

 

Оценката беше направена на фона на засилено напрежение между двете страни поради разногласия за търговията. Според публикувания доклад, Китай се стреми да увеличи глобалното си влияние, като за миналата година е похарчил за отбрана над 190 милиарда долара по оценки на Пентагона.

 

 

През последните три години китайската армия е разширила надморските райони, в които действат нейни бомбардировачи, трупайки опит във важни региони. Тя вероятно се готви за удари срещу САЩ и техни съюзници, включително на територията на Гуам, се казва в доклада на Пентагона.

 

Китай е разработил и много сценарии за военна операция срещу Тайван, от морска и въздушна блокада до десант в големи мащаби, целящ окупиране на острова.

 

 

"Ако САЩ се намесят, Китай може да опита да забави ефективното им участие и да се опита да спечели с ограничени военни действия", според Пентагона.

 

 

В доклада се подчертава, че Пекин развива и космическите си сили, въпреки официалната си позиция срещу милитаризацията на Космоса.

 

Засега няма коментар от китайското посолство във Вашингтон.

 

dariknews.bg

 

Четете още:  

Коментари ( 0 )