Президентът пита Ердоган за компенсации за имотите на тракийските бежанци
Румен Радев участва в Националния възпоменателен събор в „Петрова нива“
Публикувана: 19 Aug 2018 | 13:34

Румен Радев е поставил директно въпроса за компенсация за имотите на тракийските бежанци пред президента на Република Турция Реджеп Ердоган. Това съобщи държавният глава в историческата местност "Петрова нива", където участва в Националния възпоменателен събор по повод 115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

 

След потушаването на въстанието 30 000 души от засегнатите региони на Османската империя бягат в България.

 

„Вече поставих директно поставих въпроса за компенсациите на тракийските бежанци пред президента на Турция. Ще продължавам  да изисква ясен отговор при всеки случай когато историческите факти се пренебрегват или поставят под въпрос“, каза президентът Румен Радев за тв „Черно море“.

 

Държавният глава присъства на заупокойната молитва, която беше отслужена в църквата „ Света Петка“.  Храма-костница е построен в чест на 100-годишнината от въстанието.

 

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на представителните роти на Българската армия.

 

По-рано през деня на тракийското „Оборище“ пристигнаха участници в първия поход – „По пътя на преображенци“.

 

През 1958 г. на поляната, където се е взело решението за избухването на въстанието, е построен паметник в памет на загиналите герои.

 

Още по темата: Негодувание: Турци късат долари, горят ги

Коментари ( 0 )