IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
17:08 | 21 август 2018
Обновен: 07:38 | 7 април 2024

Борисов зове в НС да работят заедно по промени срещу е-кризи

Данните в Търговския регистър са възстановени до 17 юли

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов пое вината за срива на Търговския регистър, но и призова депутатите да помислят какво може да се направи в законодателството, така че да не се допускат подобни инциденти в бъдеще.

 

И макар че социалистите използваха и този случай, за да разкритикуват властта, той поиска да работят заедно за нормативните промени.

 

"До края на седмица може да имаме напълно работещ Търговски регистър, вече са възстановени данните до 17 юли", посочи Бойко Борисов пред депутатите.

 

Борисов уточни, че още в първите 24 часа след дефекта на дисковете проблемът е бил ясен и фирмата за поддръжка не е спирала работа.

 

"За ден последователно дефектират 3 диска, а на следващия ден и още един. За проблема незабавно е обявена фирмата, отговорна за поддръжката – фирма "Лирекс". Към 10 август са предприети действия по възстановяването. В ранните часове на 10 август дисковете са преразпределени успешно, но базата данни не ги чете. В работата се включват допълнителни ИТ експерти, включително и специалист от Япония сме довели. Така че сега до 17 юли всичко е възстановено", обясни още той.

 

Борисов призова да не се оказва сериозен натиск на екипите, които работят по отстраняването на проблема, а да бъдат оставени на спокойствие ден – два, за да си свършат работата.

 

"На този етап може да се каже, че кризата е преодоляна. И до края на седмица може и да имаме напълно работещ Търговски регистър", каза още той.

 

Според него поддържането на най-високо ниво занапред е приоритет, но то изисква и допълнителни ресурси. Така че до края на август администрацията има за задача да изработи процедури за създаване на резервни копия на държавните регистри.

 

Отделно се работило и за създаване на държавно хранилище за резервни копия от данните.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна