IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
21:10 | 21 август 2018
Обновен: 11:32 | 25 февруари 2024

Ердоган му се доверява, спасението на Турция е в ръцете му!

Берат Албайрак е едва от три години в политиката

По материала работи: Слав Велев
Берат Албайрак. Снимка: архив, Reuters

Турският финансов министър Берат Албайрак има нелека задача. Той трябва да овладее тежката криза и да предотврати икономическия срив на страната - но и да не си навлече гнева на своя тъст и ментор Ердоган.

 

Лицето на турската икономика във време на най-тежката криза в страната от 17 години насам е финансовият министър Берат Албайрак. В обширна публикация "Берлинер цайтунг" проследява неговата бърза кариера, информира Дойче веле.

 

"Берат Албайрак влезе в политиката само преди три години и веднага стана депутат и министър на енергетиката", посочва изданието. През юни той е назначен за министър на финансите - втория най-важен пост в управлението на страната.

 

"Такава кариера в Турция се прави само с протекция, а Албайрак има най-силната: той е зет на президента Реджеп Тайип Ердоган", пише „Берлинер Цайтунг“.

 

Берат Албайрак е син на известния писател и близък приятел на Ердоган Садик Албайрак, четем по-нататък в публикацията. Следвал е икономика в Истанбул и е завършил магистратура в нюйорксия университет „Пейс“.

 

В Америка Берат среща по-голямата дъщеря на Ердоган Езра и през 2004 г. двамата вдигат пищна сватба, посочва изданието. „Сватбата беше начин да се осигури лоялността на Берат и семейството му към клана Ердоган. Садик Албайрак знае всички тайни на президента,“ споделя пред изданието близък на двете семейства.

 

Едва 29-годишен, зетят на Ердоган става генерален директор на близкия до правителството концерн „Калик Холдинг“ и сключва редица сделки в полза на тъста си. „Един от най-явните примери за това е закупуването срещу 1, 5 млрд. долара на медийна група „Туркуваз“, която притежава най-влиятелния вестник в страната „Сабах“, както и редица телевизионни канали. Те бързо се превърнаха във водещи канали за правителствената пропаганда", четем още в изданието. Берат напуска холдинга през 2013 г.. Оттогава негов шеф е по-малкият му брат Серхат Албайрак.

 

Статията продължава с детайли от политическата кариера на президентския зет. Берат Албайрак влиза в управляващата Партия на справедливостта и развитието през 2015 г. и веднага става депутат и министър на енергетиката и природните ресурси. Първата му голяма роля на турската политическа сцена обаче е година по-късно. Смята се, че именно Берат и по-малкият му брат Серхат стоят зад политическата и медийна атака, която донесе оставката на тогавашния министър-председател Ахмет Давотуглу, четем по-нататък в изданието. И припомня, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган дълго време смята Давутоглу за свой конкурент.

 

Довереник на президента

 

Берат Албайрак е считан за един от най-големите довереници на президента. „Ердоган му се доверява 100 процента“, казва пред „Берлинер Цайтунг“ бившият медиен анализатор и експерт по турските въпроси Марк Бентли.

 

Политическата кариера на Берат Албайрак не върви обаче само по мед и масло. Изданието припомня, че през 2016 г. зетят беше замесен в огромен скандал, след като групата „Редхак“ хакна електронната му поща и публикува в Уикилийкс близо 58 000 имейла. Част от кореспонденцията съдържа скандална информация за вероятната връзка на Албайрак с "Ислямска държава" (ИД) и афинитета му към секс-играчки.

 

От хакнатите имейли става ясно още, че Албайрак е бил на почивка в Маями с приятели, без щерката на Ердоган. Изданието цитира електронния разговор между двамата съпрузи, в който Езра пита мъжа си дали е ислямско и морално да ходи на почивка на място, където е топло и всички са голи. "Като не ти харесва, върни се  при баща си", отвръща Берат, цитиран от изданието.

 

Албайрак е особено умел по отношение тъкмо на онази обвързаност между политиката и бизнеса, която по принцип е отличителна за клана на Ердоган. Това обяснява защо му е простено едно "прегрешение", което иначе можеше да му коства политическата кариера, посочва изданието. Става дума за факта, че Албайрак е бил ученик в едно от 30-те "училища на Гюлен" в Турция". „Не всеки, който е учил в Гюленовите гимназии, автоматично е гюленист. Но вероятността да станеш такъв е голяма“, споделя пред изданието близък до движението.

 

След неуспешния опит за преврат десетки хиляди турци бяха уволнени и хвърлени в затвора по подозрение за връзка с движението на Фетхуллах Гюлен, когото Анкара смята за организатор на преврата. Берат Албайрак обаче е пощаден. Официално той междувременно се представя за също тъй върл враг на Гюлен, какъвто е и Ердоган. И изобщо действа в пълно съзвучие с тъста си, четем още в публикацията.

 

Като министър на финансите Албайрак много скоро потвърди скептицизма на чуждестранните инвеститори, че няма да се опълчи на Ердоган и няма да поиска вдигане на лихвения процент за овладяване на кризата. Решението на Централната банка да не вдига лихвения процент ясно показа, че Берат Албайрак стриктно следва политиката на тъста си. "Ако кризата не бъде спешно овладяна, той би трябвало да подаде оставка. Но това едва ли може да се очаква", заключава "Берлинер цайтунг".

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна