IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
12:46 | 24 август 2018
Обновен: 06:48 | 20 март 2024

ЦИК дава 12 500 лв. на този, който каже колко ще струват машините за гласуване

Анализът трябва да покаже дали ще си купуваме устройствата, или ще ги наемем

По материала работи: Пламен Янков
ЦИК дава 12 500 лв. на този, който каже колко ще струват машините за гласуване

Снимка dnevnik.bg

 

 

Централната избирателна комисия обяви обществена поръчка за извършване на пазарно проучване, анализ и консултиране за определяне на прогнозна цена за производстсво, закупуване или наемане на не по-малко от 12 500 специализирани устройства за машинно гласуване заедно с поддръжката им.

 

ЦИК ще плати до 12 500 лв. без ДДС за анализа (т.е. по около лев на машина за гласуване) и ще го очаква не по-късно от два месеца след подписването на договора с избрания изпълнител.

 

„Фокусът на изследователския интерес е цената, на която може да бъде осигурена възможност  за гласуване с устройства за машинно гласуване за всички български граждани, считано от началото на 2019 година. Следва да бъдат подложени на анализ всички аспекти на проблема: цена на самите устройства, софтуерно и техническо осигуряване, съхранение, транспортиране и поддръжка на устройствата”, пишат от ЦИК, цитирани от bTV.

 

Те ще искат сравнителен анализ на различните варианти за машините – производство на нови, купуване на налични или наемане за един или за повече от един вот.

 

Предварителната обществена поръчка е първа сериозна стъпка на ЦИК към изпълнение на третото поредно съдебно решение, което задължава изборните власти да въведат машинното гласуване. Според решението на административния съд в София от преди около месец, комисията трябва да осигури алтернатива на бюлетините във всяка секция – както е предвидено по Изборен кодекс.

Коментари

Новини Варна