IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Политика
11:18 | 18 септември 2018
Обновен: 06:24 | 15 април 2024

Упрaвляващите са готови да гласуват вместо трима двама министри

Това ще се случи, ако няма указ за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ако до четвъртък президентът не подпише указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, управляващите са готови да гласуват назначаването на Росен Желязков и Петя Аврамова за министри на транспорта и на регионалното развитие. Това каза пред Нова телевизия лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

Припомняме, че след тежката катастрофа край Своге министрите Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков подадоха оставки, а за постовете им премиерът Бойко Борисов номинира съответно Александър Манолев, Младен Маринов и Петя Аврамова. Миналата седмица Манолев се оттегли и на негово място бе предложен Росен Желязков. До вчера президентският указ за освобождаването на Маринов не бе подписан.

 

„Ако до четвъртък няма указ за освобождаването на Младен Маринов от поста на главен секретар на МВР, ще

гласуваме двете министерски назначения, за които няма казус“, каза днес Цветан Цветанов.

 

„Конституционалисти казват, че няма пречка да бъде гласуван Младен Маринов за вътрешен министър и в рамките на 1 месец трябва да бъде освободен, защото влиза в несъвместимост. Не искаме да минем гласуване за Младен Маринов преди указ на президента Радев”, уточни той.

 

Цветанов смята, че президентът „търси поредния опит за конфронтация с изпълнителната власт и с Народното събрание“. Той подчерта, че Маринов е подал заявление за освобождаване и не са необходими мотиви от Министерския съвет при вземане на това решение.

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ даде два примера – когато Борисов е напускал поста главен секретар, указът е подписан от президента Георги Първанов, а когато Румен Радев напуска ВВС, указът е подписан от президента Росен Плевнелиев.

 

Що се отнася до Общото събрание на ООН, на което българската делегация ще бъде водена от премиера Борисов, Цветанов коментира: „Президентът Радев изпадна във външна изолация“.

 

Според политолога Първан Симеонов в ГЕРБ има два кръга на влияние и кандидатурата на Александър Манолев и последващата номинация на Росен Желязков принадлежат на различните кръгове в партията.

 

„Президентството и Министерският съвет са в много интересна хватка. В нея президентът Радев ги издебна и в труден момент сложи пръст в раната, момент, в който ГЕРБ като че ли се намира в битка на вътрешни лагери“, каза той пред БНР.

 

Вътре се „бият“ и то от години се „бият“ тези два лагера под патронажа на Борисов, който ги разделя и владее. Това обаче не би трябвало да ни учудва“, допълни политологът.

 

„Тази умора на „материала“, която виждаме при управляващите, води до сериозно скърцане. Виждате, че българите се оглеждат за нови варианти. Ясно, че протестите няма да успеят. Ясно е, че част от тези протести съдържат този общ наивитет, но отново настъпва това оглеждане за генерално нови опции“, обясни той.

 

Investor.bg

 

Коментари

Новини Варна