IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
16:26 | 20 септември 2018
Обновен: 08:58 | 7 април 2024

Борисов не хареса постановката: Унгарска драма, поставена в България

За втори пореден ден той обяви, че нямаме стратегия в подкрепа на Орбан

По материала работи: Слав Велев
Борисов не хареса постановката: Унгарска драма, поставена в България

България се разиграва драма, която я няма в дневния ред на Европейския съвет - до този момент нито официално, нито неофициално се обсъжда налагането на санкции срещу Унгария.

 

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Австрия, където участва в неформалната среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС.

 

Премиерът Борисов отбеляза, че на вчерашното оперативно заседание на кабинета е било обсъдено разработването на стратегия от правителството, така че страната ни да има позиция, ако един ден се стигне до тази тема.

 

 

"Към днешна дата има една позиция и тя е ясно изразена от представителите на управляващото мнозинство в Европейския парламент. Раздвоението се явява в БСП", напомни премиерът Борисов.

 

Късно снощи той обяви от Залцбург, че на вчерашното заседание на Министерския съвет не е имало точка, касаеща евентуални санкции към Унгария.

 

"Колегите Симеонов и Каракачанов поставиха на обсъждане, ако един ден, след две години, се стигне до такова решение срещу Унгария, ние като правителство да се обявим срещу наказанието за Унгария в частта за отнемане на глас. Няма драма, няма нещо, което да е решено", добави премиерът и допусна, че може би Унгария трябва да направи корекция в политиките си в някои отношения.

 

Днес министър-председателят подчерта още, че по време на неформалната среща на лидерите в Австрия е била повдигната темата за необходимостта от създаване на корпус за реакция както при бедствени ситуации, така и за предотвратяване на нелегално преминаване през европейските граници на мигранти.

 

Премиерът отново акцентира върху важността на споразуменията с трети страни и посочи позицията на България по отношение на спирането на потока на нелегални мигранти към Европа.

 

"Обявил съм се за подкрепа за работа с Африка, споразумението с Турция работи и България е добре. Важно е другите страни - Италия, Португалия, Гърция, да имат подкрепа на границите. В България това, което сме казали, сме го доказали", категоричен бе Бойко Борисов.

 

/dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна