IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
16:52 | 21 септември 2018
Обновен: 14:58 | 9 февруари 2024

Тереза Мей: ЕС трябва да ни уважава

Било "неприемливо" да отхвърлят плана й без да предлагат алтернатива

По материала работи: Слав Велев
Тереза Мей: ЕС трябва да ни уважава

Европейският съюз трябва да третира Великобритания с уважение по време на преговорите за брекзит. Това подчерта британският премиер Тереза Мей, след като останалите европейски лидери на практика отхвърлиха нейния план за „меко” излизане от евросъюза.

 

В официално обръщение на „Даунинг Стрийт” тя обяви, че „не е приемливо” да се блокира предложението на Лондон без да се предлага ясна алтернатива. „Няма да пренебрегна резултатите от референдума и няма да допусна разпадане на страната ми”, подчерта тя.

 

Сред проблемните области са както икономическите отношения, така и границите между Ейре (в ЕС) и Северна Ирландия (в състава на Великобритания). Брюксел предлага Северна Ирландия да остане в митническия съюз и единния пазар, но според британското правителство това би означавало отделяне на територия от Обединеното кралство.

 

Ако не се стигне до споразумение, на 29 март 2019 г. Великобритания ще се отдели от ЕС без регламентирани отношения със съюза в търговията, трудовата мобилност и ред други сфери – развитие, което Брюксел не желае, но според специалисти ще удари многократно по-тежко Лондон.

 

btvnovinite.bg

 

Четете още: 

 

Коментари

Новини Варна