IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
16:46 | 24 септември 2018
Обновен: 14:41 | 16 март 2024

Лейбъристите обмислят нов референдум за Brexit

Дебатът ще се води на партийния конгрес тази седмица

По материала работи: Слав Велев
Лейбъристите обмислят нов референдум за Brexit

Британската опозиционна Лейбъристка партия потвърди днес, че ще води голям дебат за Брекзит на партийния си конгрес тази седмица, предаде Асошиейтед прес.Тъй като преговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз изпаднаха в задънена улица, много лейбъристи смятат, че тяхната лява партия може и е длъжна да предизвика произвеждането на нов референдум за Брекзит с надеждата този път избирателите да гласуват за оставане в блока на 28-те.Партийният лидер Джереми Корбин дълго време се противопоставяше на идеята, но той и други ръководни кадри в партията са поставени под натиск да променят мнението си. Докато делегатите се събираха в Ливърпул, едно послание бе отпечатано на стотици тениски и платнени торбички: "Обичай Корбин, мрази Брекзит".

 

Откакто Великобритания гласува през 2016 г. за напускане на ЕС, лейбъристите казаха, че ще уважат резултата, макар и да искат по-тесни взаимоотношения с блока от тези, които опитва да изгради консервативното правителство на премиера Тереза Мей. Сега, когато преговорите са в застой, а Обединеното кралство трябва да напусне ЕС през март, много членове казват, че партията трябва да смени курса."Лейбъристите трябва да вземат решение. Времето за колебания свърши", каза Майк Бъкли от инициативата "Лейбъристи за народен вот", която води кампания за нов референдум.

 

Няколко хиляди поддръжници на инициативата излязоха днес на шествие в Ливърпул, развявайки знамената на ЕС и на Обединеното кралство. Те издигнаха плакати с надпис "Да излезем от Брекзита".

 

Над 100 местни лейбъристки сдружения внесоха молби на конгреса с искане за обществено допитване дали британците искат да напуснат ЕС при условията, договорени от правителството, или да останат в ЕС. Дебатът по темата е насрочен за вторник.Британският министър за Брекзита Доминик Рааб изрази днес увереност, че Лондон в крайна сметка ще стигне до споразумение с Европейския съюз, предаде Ройтерс."Продължаваме да преговаряме честно и добросъвестно, ще опитаме и ще постигнем най-добрата сделка, която можем, но сме готови за всички възможности", заяви той. (БТА)

 

Четете още: Стиглиц: Изкуственият интелект може да увеличи неравенството

 

Коментари

Новини Варна